Skocz do zawartości

D. Madagascarensis

cerberus

Rekomendowane odpowiedzi

nic jej nie powinno być moja nie przyszło zbytno w najlepszym stanie ale postawiłem ją na połódnowiym oknie i do tego jeszcze podlewałem ją cały czas kranówka :blink: i z tygo wyszło to ze wypuściła 2 pędy i zaczeła pięknie rosnąć a od korzeni pare sadzonek wyszły na których zarobiłem :P

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Rosiczki już się przyzwyczaiły do nowych warunków :-)

Wypuszczają nowe listki a na starych liściach które się nie przymroziły widać ładne kropelki :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Tak. Roślina po transporcie może sie regenerować nawet kilka tygodni. Jest to jednak uzależnione od stopnia zmasakrowania w czasie transportu :)

No to takie pytanko... ja mam małą madagascariensis i musiałem ją posadzić.. ma około 1cm szerokości. no i czy to możliwe że ją źle posadziłem czy cóś czy tylko ona faktycznie potrzebuje czasu...? Zmasakrowana nie była bo powiedziałbym że dobrze była przetransportowana...

Odnośnik do odpowiedzi

I ja mam problem z ową roślinką. Miałam dwie sadzonki, wyglądały całkiem przyzwoicie, posadziłam je i postawiłam na południowym oknie podlewając wodą destylowaną. Po kilku dniach jedna sadzonka padła, a druga rosła sobie powolutku, po jakichś dwóch tygodniach zaczęły zasychać jej pułapki te które u mnie wypuściła (były mizerne i się z bardzo nie rozwijały ale roślinka rosła) przez pewien czas coś tam jeszcze wypuszczała, ale teraz praktycznie zahamowała swój rozwój i wszystkie listki jej tak zasychają :( nie wiem co mam z nią zrobić, da się ją jakoś odratować?

Odnośnik do odpowiedzi

Południowy parapet, duuuuużo słonka, destylka w podstawce i powinna przetrwać :D

Czy to normalne, ze madagaskarka na 2 stożki wzrostu które wypuszczają nowe pułapki?

Moja właśnie wypuściła drugi i teraz rośnie w górę i w bok :P

Odnośnik do odpowiedzi

Południowy parapet, duuuuużo słonka, destylka w podstawce i powinna przetrwać :D

No jasne :glare: szkoda że moja ma to wszystko i jakoś usycha. Ma takie warunki jak inne rosiczki które dobrze się rozwijaja.. i co? i kicha :angry2:

Edytowane przez Kris21
Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się rozmnożyć madagaskarkę z liścia :D

A raczej nie ja ją rozmnożyłem tylko sama to zrobiła (szprytna bestia)

Przysychające liście opadły na torf i po kilku tygodniach zaczeły z tych liści wyrastać małe madagaskarki :D

I tak z 3 madagaskarek mam teraz 12 :D

Ciekawe ile sadzonek sie przyjmie

Edytowane przez cerberus
Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny rozmnożone z liścia są zazwyczaj silniejsze i szybciej rosną niż siewki nasion, więc nie musisz się o nie bać ;)

Edytowane przez Damianus
Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe ile jeszcze takich sadzonek będę miał z reszt oklapniętych liści :D

Ale co ja z tym potem zrobie?

Jak tak dalej pójdzie to mi południowych parapetów braknie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.