Chicken Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 nic jej nie powinno być moja nie przyszło zbytno w najlepszym stanie ale postawiłem ją na połódnowiym oknie i do tego jeszcze podlewałem ją cały czas kranówka :blink: i z tygo wyszło to ze wypuściła 2 pędy i zaczeła pięknie rosnąć a od korzeni pare sadzonek wyszły na których zarobiłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Rosiczki już się przyzwyczaiły do nowych warunków :-) Wypuszczają nowe listki a na starych liściach które się nie przymroziły widać ładne kropelki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Tak. Roślina po transporcie może sie regenerować nawet kilka tygodni. Jest to jednak uzależnione od stopnia zmasakrowania w czasie transportu No to takie pytanko... ja mam małą madagascariensis i musiałem ją posadzić.. ma około 1cm szerokości. no i czy to możliwe że ją źle posadziłem czy cóś czy tylko ona faktycznie potrzebuje czasu...? Zmasakrowana nie była bo powiedziałbym że dobrze była przetransportowana... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Transport w paczce bez podłoża to zawsze jest pewien szok, ale powinna się szybko pozbierać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benedikte Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 I ja mam problem z ową roślinką. Miałam dwie sadzonki, wyglądały całkiem przyzwoicie, posadziłam je i postawiłam na południowym oknie podlewając wodą destylowaną. Po kilku dniach jedna sadzonka padła, a druga rosła sobie powolutku, po jakichś dwóch tygodniach zaczęły zasychać jej pułapki te które u mnie wypuściła (były mizerne i się z bardzo nie rozwijały ale roślinka rosła) przez pewien czas coś tam jeszcze wypuszczała, ale teraz praktycznie zahamowała swój rozwój i wszystkie listki jej tak zasychają nie wiem co mam z nią zrobić, da się ją jakoś odratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Z moją też jest już kiepsko i coś czuje że chyba się nie poddźwignie Ona jest chyba cięższa w hodowli... tylko ja nie wiem jakie jej warunki zafundować żeby rosła jak inne.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benedikte Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Z tego co wyczytała to trzymam ją tak jak większość z tą różnicą, że moja lada dzień "ducha wyzionie" i też nie wiem co mam robić, a boję się przestawić, żeby sprawy nie pogorszyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 10 Marca 2008 Autor Share Napisano 10 Marca 2008 Południowy parapet, duuuuużo słonka, destylka w podstawce i powinna przetrwać Czy to normalne, ze madagaskarka na 2 stożki wzrostu które wypuszczają nowe pułapki? Moja właśnie wypuściła drugi i teraz rośnie w górę i w bok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Marca 2008 Share Napisano 10 Marca 2008 Tak, madagaskarki bardzo często mają więcej niż jeden stożek wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 (edytowane) Południowy parapet, duuuuużo słonka, destylka w podstawce i powinna przetrwać No jasne :glare: szkoda że moja ma to wszystko i jakoś usycha. Ma takie warunki jak inne rosiczki które dobrze się rozwijaja.. i co? i kicha :angry2: Edytowane 13 Marca 2008 przez Kris21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benedikte Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Nio i moja padła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 (edytowane) Udało mi się rozmnożyć madagaskarkę z liścia A raczej nie ja ją rozmnożyłem tylko sama to zrobiła (szprytna bestia) Przysychające liście opadły na torf i po kilku tygodniach zaczeły z tych liści wyrastać małe madagaskarki I tak z 3 madagaskarek mam teraz 12 Ciekawe ile sadzonek sie przyjmie Edytowane 16 Marca 2008 przez cerberus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 (edytowane) Rośliny rozmnożone z liścia są zazwyczaj silniejsze i szybciej rosną niż siewki nasion, więc nie musisz się o nie bać Edytowane 16 Marca 2008 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Ciekawe ile jeszcze takich sadzonek będę miał z reszt oklapniętych liści Ale co ja z tym potem zrobie? Jak tak dalej pójdzie to mi południowych parapetów braknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Na wymiane wystaw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi