Arcik Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Witam, posiadam w swojej "kolekcji", czy też "hodowli" trzy dzbaneczniki, mam z nimi problem i mam nadzieję, że mi pomożecie. Tymi dzbankami są: • Nepenthes "Hookeriana" • Nepenthes "sanguinea" • Nepenthes x "Ventrata" Jak widać ich stan pozostawia wiele do życzenia. Teraz postaram sie trochę przedstawić warunki w jakich je trzymam. No to siedzą sobie w takich pojemnikach z keramzytem: Zauważyłem, że przez pewien czas roślinki były zamoczone w wodzie, bo nalałem za dużo i keramzyt się trochę osunął, przez co z pol cm doniczka była zanurzona, nie wiem ile to trwało. Zraszam je wodą destylowaną z 4 razy dziennie, czasem więcej, ale te dodatkowe to takie 2 małe strzały. Oczywiście wodą destylowaną z odległości 20 cm. Takim "urządzeniem" Używam świetlówki Philips Aquarella (jakoś tak się pisze) 10 000K. Roślinki znajdują się około 30 cm od niej, świetlówka nie bije światła bezpośrednio na nie, ale pod małym kątem. Macie może jakieś pomysły aby moje dzbanki "odżyły", zaczęły produkować liście i pułapki? Tylko hookerina produkuję liście, ale oczywiście bez pułapek i powoli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Jak były zanurzone w wodzie to mogły im zgnić korzenie ;(. A tak na boku to roślinki mogą (a nawet lepiej by było ) jak by były pod świetlówką. Sztuczne światło nie zrobi krzywdy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 no ja gdzies przeczytalem ze nie powinny stac w bezposrednim swietle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 W słonecznym świetle to prawda, ale pod świetlówką nic im się nie stanie, a nawet będzie im lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 dobra zrobiłem przemeblowanie i dzbanki sa pod świetlówką teraz. Da się jakoś sprawdzić czy z korzeniami jest wszystko ok na 100%? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 a czy z korzeniami nie zaczoł ci gnić także torf ?? ja bym troche je przesuszyła ale to ja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 1. Masz już tylko 2 dzanki sanguinea padła, przynamniej tak mi się wydaje (przynajmniej tak to obrazuja zdjecia) 2. Rośliny powinny stać "bezpośrednio" pod świetlówką 3. ventrate i hokeriane przypaliles pewnie bo 10000K to stanowczo za dużo, zaleca sie 6500-6700K ... pozatym aquarele jest raczej do akwarium, ja polecam philipsa aqua-sky 4. z torfem i korzeniami bedzie najprawdopodobniej wszystkow porzadku, bo z tego co widze to doniczki nie maja styczności z wodą a jedynie z keramzytem (bardzo rozsadne rozwiazanie podlewania) Zdjecia bardzo pomogły w ocenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Co ty gadasz maklerw, barwa światła nie ma nic do przypalenia, tylko intensywność. Z tym, że sanguinea padła się zgodzę Wydaje mi się, że dzbaneczniki mają jednak ciutkę za mokro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 (edytowane) Ewidentnie przelane podłoże przy zbyt niskiej temperaturze otoczenia = gnicie korzeni i grzyb. Proponuję wstrzymanie się od opryskiwania roślin i wystawienie ich na widny parapet. Nie jestem pewny ale chyba było by konieczne przesadzenie roślin i usunięcie ich gnijących części. Warto by pomyśleć o środku przeciwgrzybicznym. Do terrarium i wysokiej wilgotności wstawił bym je późną wiosną kiedy odbiją. Sanguinea nie wymaga wysokiej wilgotności i wystarczy jej widny ale niezbyt silnie nasłoneczniony parapet. Jeśli chodzi o świetlówki. Ja stosuję aqarelle z dobrym skutkiem. Edytowane 19 Lutego 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Moze z tym światłem to przesadziłem. Bo teraz sobie przypominam, że wiele osób stosowało kiedyś te aquarele .... wiem jedynie ze w moim przypadku aqua-glo 18000K oparzalo rosliny w sposub identyczny jak na zdjeciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 A nie czasem jakaś świetlówka z UV b lub C ? Być może świetlówka o której mówisz miała sporo wat i grzała się co mogło poparzyć rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 UV b i a testowałem również. aquq-glo to 18w i to 50cm na roślinami wisiała a pomimo wszystko poparzyła je ... dziwne ale prawdziwe. Marrom co do przelania tych dzbankó to się nie zgodze ale połączenie niskiej temp. i wysokiej wilgotności źle działa na "te" dzbanki. Z ventrata jest tez juz kiepsko, widac stozek wzrostu uschniety. Marrom ma racje główna przyczyna to jednak nista temp. i duza wilgotnosc. Gdybyś mógł podać jakie podłoże masz dla dzbanków bo z tego co widze na zdjęciach to wygląda jak czysty torf ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 A ja się jak najbardziej zgodzę, przeczytaj dokładnie pierwszy post maklerw i przyjżyj się zdjęciom, ja mam tak mokry torf u rosiczek. Zauważyłem, że przez pewien czas roślinki były zamoczone w wodzie, bo nalałem za dużo i keramzyt się trochę osunął, przez co z pol cm doniczka była zanurzona, nie wiem ile to trwało. Ja rosicom mniej leje. Proponuje zastosować się do rad marroma, to będzie najepsze co możesz zrobić Arcik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 czyli tak jak ja też proponowałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 no to postaram sie jakoś szybko je przesadzić, teraz je postawiłem pod świetlówką. Jak wysoko nad nimi ona powinna się znajdować? Bo u mnie to tak mniej więcej z 10 cm, bo warstwa keramzytu jest wysoka, wydaje mi sie, ze to trochę za blisko co jeszcze o tym sądzicie? Dziękuje za dotychczasową pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi