Kris21 Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Taka ciekawostka bo nie wiem skąd o tej porze roku ale u mnie jest pełno małych muszek które rosiczki sobie łapią Ogólnie to nie wiem skąd one się biorą.. Roślinki mam do góry na piętrze gdzie w pokojach jest o wiele chłodniej niż na dole gdzie temp jest wyższa. Nigdzie nie mam żadnego owocu ani tp. Jedynie co to są 3 zwykłe kwiaty które są na parapecie a roślinki znajdują się o wiele dalej.. Ktoś to umie wytłumaczyć ? A dodam że już dokładnie 3 RAZY zdarzyło mi się że przy roślinkach znalazła się biedronka.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 One chyba tworzą się z torfu(nie jestem pewien ) bo u mnie tez ich lata trochę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Takie maleńkie czarne muszki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz1990 Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 no to macie ziemiórki w torfie . z tych robali sie te muszki wykluwają . popatrzcie na torf i poszukajcie przeźroczystych robaków z czarnym środkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Hmm czy są czarne nie wiem.. raczej takie szare może no i ogólnie to są delikatne że tak powiem.. skrzydełka mają dość duże w porównaniu do korpusu. Nie sądze by były to "ziemiórki w torfie" nic takiego nie zauwżyłem... Zagadka dotycząca biedronki... skąd się wzięła ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz1990 Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 tak te robaczki ciężko dostrzec jest . musisz sie przypatrzeć pod lampka i dmuchnąć delikatnie w torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 tak te robaczki ciężko dostrzec jest . musisz sie przypatrzeć pod lampka i dmuchnąć delikatnie w torf A wiecie ja mam dobry wzrok i przyglądam się czasem takim muszką, na moje oko to są takie czarne i czarne z takim pomarańczowym paskiem na odwłoku.. Te czarne ziemiórki zjadły moją pierwszą w życiu Alicję. Te z paskiem mi chyba nic nie zrobiły jeszcze. Też takie macie? Wielkość jest podobna. Ogólnie to u mnie latem w torfie zalęgło się dużo bardzo dziwnych nieszkodliwych owadów i też się od nich nic nie stało :-) Owady są głupie, nie wiedzą, które osiedla są niebezpieczne i lepiej ich unikać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 odnośnie biedronek to pewnie postanowiły przezimować w twoim domu, a odnośnie muszek to się zdarza, ty byś w życiu nie domyślił się co one szamią ale one i tak sobie coś znajdą, choćby rozsypany cukier albo rozlaną zaschniętą herbatkę, Pozdrawiam Waleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Qrde przygładałem się wieczorem (zanim przeczytałem odpowiedzi na forum) no i [beeep] są to robaki więc wiem skąd są muszki by to! :angry2: Powiedzcie mi proszę skąd się bierze to dziadostwo i czy jak są w torfie to czy nic nie grozi roślinkom? Ogólnie to można się tego pozbyć? A ja się cieszyłem że roślinki mają muszki zimą i że mają pożywienie a tu się okazało że jakieś glizdy mi łażą w podłozu :glare: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 A co do biedronki to tam na piętrze nie mam kuchni... tzn jest ale nie uzywana i żadnego cukru ani herbaty nie wnoszę do góry ani też nie ma go w kuchni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Glizdy, a właściwie larwy tych muszek są szkodliwe, podgryzają one korzenie roślinkom. Najlepiej tępić chemią typu diazol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Ja raz na kilka miesięcy odrobaczam roślinki tzn. do podstawek (roślinki trzymam w kilku długich) wlewam wodę i 1 kropelkę "karate". Jak dotąd nie miałam żadnych robaków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 A ten środek nie wpłynie jakoś na rozwój roślinek? Że też się przyplątało jakieś paskudztwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Ani diazol ani karate zeon nie wpływają w rzaden sposób na rozwój roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris21 Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Dziękuje za pomoc... Muszę się chyba streszczać bo mam 5 małych muchołówek i nie chciałbym ich stracić.. czekałem na nie 4 miesiące bo są od nasionka.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi