Skocz do zawartości

Nie Wiem Skąd Ale Są....

Kris21

Rekomendowane odpowiedzi

Taka ciekawostka bo nie wiem skąd o tej porze roku ale u mnie jest pełno małych muszek które rosiczki sobie łapią :) Ogólnie to nie wiem skąd one się biorą.. Roślinki mam do góry na piętrze gdzie w pokojach jest o wiele chłodniej niż na dole gdzie temp jest wyższa. Nigdzie nie mam żadnego owocu ani tp. Jedynie co to są 3 zwykłe kwiaty które są na parapecie a roślinki znajdują się o wiele dalej.. Ktoś to umie wytłumaczyć :P ? A dodam że już dokładnie 3 RAZY zdarzyło mi się że przy roślinkach znalazła się biedronka.. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm czy są czarne nie wiem.. raczej takie szare może :P no i ogólnie to są delikatne że tak powiem.. skrzydełka mają dość duże w porównaniu do korpusu. Nie sądze by były to "ziemiórki w torfie" nic takiego nie zauwżyłem... Zagadka dotycząca biedronki... skąd się wzięła ? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

tak te robaczki ciężko dostrzec jest . musisz sie przypatrzeć pod lampka i dmuchnąć delikatnie w torf

A wiecie ja mam dobry wzrok i przyglądam się czasem takim muszką, na moje oko to są takie czarne i czarne z takim pomarańczowym paskiem na odwłoku..

Te czarne ziemiórki zjadły moją pierwszą w życiu Alicję.

Te z paskiem mi chyba nic nie zrobiły jeszcze. Też takie macie?

Wielkość jest podobna.

Ogólnie to u mnie latem w torfie zalęgło się dużo bardzo dziwnych nieszkodliwych owadów i też się od nich nic nie stało :-) Owady są głupie, nie wiedzą, które osiedla są niebezpieczne i lepiej ich unikać.

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie biedronek to pewnie postanowiły przezimować w twoim domu, a odnośnie muszek to się zdarza, ty byś w życiu nie domyślił się co one szamią ale one i tak sobie coś znajdą, choćby rozsypany cukier albo rozlaną zaschniętą herbatkę, ;)

Pozdrawiam Waleń

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde przygładałem się wieczorem (zanim przeczytałem odpowiedzi na forum) no i [beeep] są to robaki więc wiem skąd są muszki <_< by to! :angry2: Powiedzcie mi proszę skąd się bierze to dziadostwo i czy jak są w torfie to czy nic nie grozi roślinkom? Ogólnie to można się tego pozbyć? A ja się cieszyłem że roślinki mają muszki zimą i że mają pożywienie a tu się okazało że jakieś glizdy mi łażą w podłozu :glare:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.