Skocz do zawartości

Nie Wiem Skąd Ale Są....

Kris21

Rekomendowane odpowiedzi

To nieprawda, że ziemiórki podgryzają korzenie dopiero przy przesuszonym podłożu.

Kiedyś przesadzałam pigmejki, z mokrego podłoża. W doniczce znalazłam wtedy 3 larwy, 2 były przy korzeniach, a warto wspomnieć, że pigmejki mają małe korzonki, co przekłada się na powierzchnię w doniczce, u mnie to była może jakaś 1/10, a w pozostałych 9/10 tylko jedna larwa.

Innym razem potraciłam siewki przez ziemiórki, podłoże również nie było przesuszone.

Może mało to widać przy dorosłych roślinach, bo te to jakoś znoszą, ale larwy szczególnie niebezpieczne są dla siewek i małych roślin

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie a ja mam młode :D Kupiłem dzisiaj diazol i ogólnie jest napisane (jeżeli chodzi o rośliny ozdobne) że rozcieńczyć 5ml na 6.7l wody. Nie można zrobić tak że kropelke preparatu doda się do podstawka? A ogólnie to po rozcięnczeniu podawać do podstawka czy od góry może wlać?

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wlać 0,5 ml do pół litra wody i podlewać tym przez pare dni, to chyba będzie najlepsze wyjście. Nie zapomnij rozmieszać przed każdym podlewaniem bo stojąc diazol osiada na dnie

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak zrobie :) tutaj chyba nie ma czegoś takiego jak sog a szkoda bo bym Ci dał ;)

Nie żebym nie był cierpliwy ale stosuje ten diazol już 3 dzień (no w sumie to 4) i te paskudztwa nadal chodzą <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak miałam. Diazol niestety najlepiej działa jak najpierw się przesuszy podłoże, ale u Ciebie to niewskazane, gdyż będzie większe prawdopodobieństwo, że ziemiórki dobiorą się do siewek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.