Gość Black_Man Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Witam potrzebował bym pare wskazówek co do wysiewu muchołówki dostałem niedawno nasionka doniczke oraz torf moje pytani a sa nasteępujące: 1 Po uzupełnieniu doniczki torfem przed położeniem na nim nasion ma być on suchy czy zwilżony, czy nasiona podlać dopiero po położeniu na suchym torfie ? 2 Ile powinno być nasiom w doniczce (ma ona z 3-5 cm średnicy) ? 3 Czy Posiane nasiona przykryć butelką ? 4. Kiedy powinienem je wysiać ? Teraz czy za jakiś czas ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Wszystko zależy od nasion , jeżeli są one świeże to kładziesz je na mokry torf ewentualnie możesz je przed wysianiem namoczyc w GA3 w celu poprawienia kiełkowalności.Jeśli jednak nasiona sa starsze to potrzebna jest dłuższa kąpiel w GA3 bądz stratyfikacja np.: w lodówce.Podlewanie wyłącznie przez podsiąkanie. Wielkość doniczki zależy od ilości nasion. Ja osobiście ich nie przykrywam niczym. Co do wysiewu to ja wysiałem swoje wczoraj:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 A ja przed chwilą skończyłem Zastanawiam się tylko czy temperatura będzie odpowiednia bo czytałem ze wymagana jest 25*C, pogoda jeszcze nie rozpieszcza, a w domu jedyne 19*C. Czy to wystarczy? hmuu ... no, ale zobaczymy:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi