Skocz do zawartości

Wysiew Muchołówki

Gość Black_Man

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Black_Man

Witam potrzebował bym pare wskazówek co do wysiewu muchołówki dostałem niedawno nasionka doniczke oraz torf moje pytani a sa nasteępujące:

1 Po uzupełnieniu doniczki torfem przed położeniem na nim nasion ma być on suchy czy zwilżony, czy nasiona podlać dopiero po położeniu na suchym torfie ?

2 Ile powinno być nasiom w doniczce (ma ona z 3-5 cm średnicy) ?

3 Czy Posiane nasiona przykryć butelką ?

4. Kiedy powinienem je wysiać ? Teraz czy za jakiś czas ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od nasion , jeżeli są one świeże to kładziesz je na mokry torf ewentualnie możesz je przed wysianiem namoczyc w GA3 w celu poprawienia kiełkowalności.Jeśli jednak nasiona sa starsze to potrzebna jest dłuższa kąpiel w GA3 bądz stratyfikacja np.: w lodówce.Podlewanie wyłącznie przez podsiąkanie. Wielkość doniczki zależy od ilości nasion. Ja osobiście ich nie przykrywam niczym. Co do wysiewu to ja wysiałem swoje wczoraj:-)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

A ja przed chwilą skończyłem :)

Zastanawiam się tylko czy temperatura będzie odpowiednia bo czytałem ze wymagana jest 25*C,

pogoda jeszcze nie rozpieszcza, a w domu jedyne 19*C. Czy to wystarczy? hmuu ... no, ale zobaczymy:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.