Skocz do zawartości

Fogger... Czyli Chyba Zbędna Zabawka

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Wytwarzał mi parę na wysokość około 10 cm, zrobiłem w jednym miejscu ogrzewanie szkła by był taki mały komin pchający parę w górę... No pomyślałem -- koniec z pryskaniem, ale niestety prawda jest nieco inna. Zauważam, że jego działanie jakoś szkodzi dzbanką wyżej .. wlałem zwykłą wodę jak wącham powietrze jest nie tyle mokre co bardzo zjonizowane? Czy to może nie odpowiadać rośliną?

Dzbanek ma lekko podeschłe dolne liście :-) pływacze od wilgoci straciły kwiatki :-) Ale się super w obłoku zaczęły rozrastać... I mają większe liście ...

Darlingtonia w mgnieniu oka zaczęła też marnieć mimo że ją ustawiłem lekko ponad mokrą chmurką....i raz dziennie daje jej lód...

Para jest zimna ale rośliną się to jakby nie spodobało, czy to kwestia zmiany warunków, a może też coś takiego zauważaliście? Jakie są wasze przygody z tym cudem?

Pomijam to że podnosi temperaturę, bo para i tak odda ciepło jak się skropli i są na pewno straty..... oddawane w wodę ...

I że jego zasięg jest mały na wysokość i powyżej kilkunastu cm jego wpływ na wilgotność jest znikomy....

a w obłoczku za mocny ;-)

Zauważam też zacieki na szkle których normalnie nie było, więc chyba raczej powinien być w destylowanej wodzie....

Niech ktoś się jeszcze wypowie jak może... w tej kwestii

Odnośnik do odpowiedzi

fogger tylko w destylce...jakiej firmy masz fogger,czyżby exo terra??

Ta :-) Exo Terra pomijając cenne inne mają jakieś lepsze właściwości?

Jakieś pomysły na rozproszenie tej pary po większej części 60-cm terrarium ?

Bo myślałem o wiatraczku, mam nawet taki od komputera i zostaje zasilanie, ale nie interesuje mnie za bardzo pożar ani zwarcie :-)

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze fogger exo terra jest w tej chwili najlepszy na rynku,sa jeszcze na allegro inne(z dodatkowymi elementami swietlnymi).para nie rozejdzie sie samoistnie po calym terra,musisz sam podzialac i pokombinowac.pomysl z wiatraczkiem ze wzgledu na mozliwe zwarcia nie jest dobry.

Odnośnik do odpowiedzi

A po co wogule fogger :) jeśli chodzi o efekt wizualny owszem fajnie to wygląda. Jeśli chodzi o podniesienie wilgotności wystarczy ze na dnie terra bedzie woda i juz masz wilgotnosc 90% ... Jeśli jest tak jak mówisze że mgiełka jest "zimna" może powodować szok u roślin. Co do cobry to powie tak podlewanie zimna woda to mint, hoduje sie ja jak normalne saracenie, a na pewno nie sadz jej w doniczce glinianej ... -> plesn nie do zlikwidowania :D (hoduje cobre od nasionka)

Odnośnik do odpowiedzi

hej ja jej kostkę lodu z destylki wkładałem i to było podlewanie...Problem się pojawił po włączeniu mgły... Heh a ja ją trzymałem z czujnikiem temp w ziemi cyfrowym i pilnowałem temp. podłoża..

Mam dużo keramazytu na dnie ale to nie podbija wilgoci wcale tak super 50-70% ( a czasem i mniej w zależności czy światło się pali i jak często pryskane) Fogger ma 28 W co mnie dodatkowo wkurza bo woda się szybko podgrzewa...

Ogólnie to napisałem ten wątek by nie mających go zmusić do przemyślenia sprawy przed zdobyciem... i się dowiedzieć jak jest u innych?

Bo sam jestem lekko zawiedziony efektami....

Heh ciągle mi się marzy leżenie bez konieczności pryskania i dość dokładna regulacja....

Ale w jednym baniaku to raczej trudne będzie....

Jak fogger jest w destylce na węch powietrze wydaje się mniej waniać jonami....

A może ktoś ma jakiś automat do spryskiwania opracowany i podzieliłby się schematem....?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci powiem o moim sposobie utrzymania wysokiej wilgotności : nie mam keramzytu w palladim, nie spryskuje roślin chyba ze mam czas w niedziele i chce zobaczyc jak lanide sie mnienia spryskane dzbanki i liscie :D. A poza tym mam paladium zamkniete z lilimetrowymi szparami na wentylacje i wigotność nie spada poniżej 85% juz nawet nie pamietam kiedy podlewalem dzbanecznki :) w weekend zrobie zjecia i ci pokaze jak sie przedstawia u mnie sytaucjia. Moim zdaniej jest to banalany prosty i nie kosztowny soposób na wysoka wilgotność. Może się skusze i w końcy sprawdze jaka jest różnica w wilgotności powietrza przy keramzycie i przy normalnej wodzie, bo uważam za mit wyższą wilgotność przy użuwaniu keramzytu. Do tego jeśli masz wode na dnie to dużo łatwiej się czyści palladium (a wiez mi nie mam duzo czasu)

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobnie- baniaczek samoistnie utrzymuje wilgotnosc na poziomie 90%- drugi takze, tylko dzieki wodzie z dna (w wiekszym to akurat juz tylko z ziemi). w obu mam male szczeliny do wentylacji i tyle starczy. sprobuj moze uszczelnic baniak :D

Odnośnik do odpowiedzi

No mój baniak to Exotera 60x45x45 zdjąłem z góry siatkę i wymieniłem na cięte i wymierzone kawałki szkła, zostawiając typową wentylacje z przodu, drzwiczkach, i dwie szczeliny po 1,5 cmx45 w górze na kable + jeden okrągły mały otwór na wentylacje ? Wydawało mi się ze szczelnością nie można przesadzić i specjalnie je zostawiłem.

Ja mam pytanie gdzie wy mierzycie te swoje 90 % :-) bo im wyżej to tak naprawdę mniej :-)

Ok jak będę miał chwilę pokaże jak to wygląda.

Ten zestaw wyjdzie drogo (300 pln?) a co powiecie na deszczownie :-) Tanie i mogło by moczyć dzbankom listki :-)

Np. https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/s...tegory_rn=10534

???

Odnośnik do odpowiedzi

Woda na dnie, ani keramzyt na pewno nie dadzą takiej wilgotności jak fogger.

Tutaj się z Toba maklerw zgodzę, że keramzyt może niewiele dawać, ale problem może być z tym, że np. ja nie używam go odpowiednio (nie powinien być zalany wodą do pełna tylko do połowy). Po prostu nie mam tyle keramzytu ile bym chciał a wody potrzebuję więcej niż połowa poziomu keramzytu (dla foggera,inaczej sie może spalić).

A odnośnie foggera- już nie pierwszy raz się spotykam z tym, że ktoś pisze, że fogger nagrzewa wodę i ciepła woda szkodzi roślinom. U mnie foggery (Exo-terra) działają tak po 3-4 godziny na dobę, woda nigdy sie od tego nie nagrzewała a uruchomienie foggera zawsze powoduje spadek temperatury w terra o kilka stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

A odnośnie foggera- już nie pierwszy raz się spotykam z tym, że ktoś pisze, że fogger nagrzewa wodę i ciepła woda szkodzi roślinom. U mnie foggery (Exo-terra) działają tak po 3-4 godziny na dobę, woda nigdy sie od tego nie nagrzewała a uruchomienie foggera zawsze powoduje spadek temperatury w terra o kilka stopni.

No dobra ale :-) zostawiony z 20 h wodę mi nagrzał do temp mojego ciała:-)

Woda by przejść w parę potrzebuje energii którą oddaje przy skraplaniu, urządzenie elektryczne wprowadzone do układu zamkniętego powinno podwyższać temperaturę, no weź np. otwórz lodówkę w pokoju i będzie w nim cieplej :-) No chyba że para skrapla się poza terarium.

Powietrze jest dobrym dość izolatorem.

Gdzie źle myślę?

Teraz go mam w dole pozostalosci 5 litrowego baniaka włożę termometr i sprawdzimy, bo widzę że jest spór. Ale przewiduje wynik.

Fogger Exo terra ma czujnik i wyłącza sie poniżej pewnego poziomu wody, więc może z tym spalaniem nie jest tak tragicznie, nie wiem nie czytałem instrukcji.

Włożyłem na razie sondę cyfrowego termometru do wody, rośnie o jakiś 0,1 stopnia na kilka sekund .... Gorzej bo w małym pojemniczku woda dodatkowo odparowuje i temp. rośnie szybciej .... Już mam 27,6 więc dlatego tam nie stoją moje roślinki :-) Temp w pokoju koło 22...

28,5 --- po napisaniu 3 zdań...

Może ty masz chłodniej w pokoju... i szybciej sie to rozchodzi...

Jeszcze tylko dla pewności trzeba by sprawdzić zasadę działania tego termometru .... Bo nie jest przeznaczony do wody :-)

Ale że jest cieplej czuje ręką ....

Odnośnik do odpowiedzi

Para skrapla się też gdy wilgotność powietrza chce przekroczyć 100%, to chyba nie jest takie typowe skraplanie

Jest pewna maksymalna zawartość wody (g/m³) tym wyższa im wyższa jest temperatura...I fakt wtedy woda się skropli...

Ale pomijają pary nasycone i inne bajery ...

W foggerze drga membrana z tego co się domyślam odda ciepło wodzie No nie wierze że te 28 W nie podgrzewa wody, bo :

1) mam już 30 stopni i ciągle rośnie

2) Jak pisał kolega, fogger by nie miał możliwości spalenia się, gdyby mocno nie grzał

3) z niego wychodzi strumyczek wody, czyli cząsteczki wody też trą o siebie ....

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie proste pytanie. Jaka jest różnica między tym foggerem firmy Exo-terra, a tym ze światełkami sprzedawanym na znanym serwisie aukcyjnym. Bo narazie ja widzę że tlyko światełkami i ceną.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.