Skocz do zawartości

Fogger... Czyli Chyba Zbędna Zabawka

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Jest pewna maksymalna zawartość wody (g/m³) tym wyższa im wyższa jest temperatura...I fakt wtedy woda się skropli...

Ale pomijają pary nasycone i inne bajery ...

W foggerze drga membrana z tego co się domyślam odda ciepło wodzie No nie wierze że te 28 W nie podgrzewa wody, bo :

1) mam już 30 stopni i ciągle rośnie

2) Jak pisał kolega, fogger by nie miał możliwości spalenia się, gdyby mocno nie grzał

3) z niego wychodzi strumyczek wody, czyli cząsteczki wody też trą o siebie ....

Wszystko to ładnie wytłumaczyłeś, ale że jestem dyletantem odnośnie fizyki i dziedzin pokrewnych to nie mam pojęcia czy tak jak piszesz to jest czy nie.

Wiem tylko, że gdy ja włączam fogger to temperatura w całym terrarium spada (w obu terra bo mam dwa i w każdym fogger) , skraplanie oczywiście występuje wewnątrz. Poza tym ja trzymam fogger na dnie całego terra,które jest na dole zalane wodą z keramzytem a nie na dnie osobnego baniaka. Może przez to woda nagrzewa się mniej. Fotka:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=734efee07e95c851

Ta "mgła" to właśnie działanie foggera.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta "mgła" to właśnie działanie foggera.

Też tak miałem ale mgiełka była niższa i jeszcze gęstsza, no nic zmieniłem trochę koncepcję... zobaczymy jak będzie....

Jak zostawiłem na dnie na 20 h to i tak się mocno nagrzała woda na dnie terra. Gdzie masz termometr?

Właściwie to masz wysokie doniczki u mnie najbardziej zaczęły protestować te z niskich.

A jeszcze jedno wodę, w której pływa keramzyt można traktować jako destylkę,

jest on tak obojętny chemicznie, nie powstają od tego sole, których fogger chyba nie lubi ale co np. z jego drobinkami?

Długo masz taką zabawkę i czy zmieniałeś już membrany?

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno wodę, w której pływa keramzyt można traktować jako destylkę,

jest on tak obojętny chemicznie, nie powstają od tego sole, których fogger chyba nie lubi ale co np. z jego drobinkami?

Długo masz taką zabawkę i czy zmieniałeś już membrany?

Z to co widzę, to keramzyt nie wpływa negatywnie na działanie foggera. Oczywiście keramzyt jest w jakiś sposób odseparowany ale tylko tak, żeby nie był bezpośrednio nad foggerem gdyż wtedy mógłby on mieć problem z wyrzucaniem wody w górę - tworzeniem mgiełki. Drobinki keramzytu oczywiście na dnie są, tego się nie da uniknąć ale również nie zauważyłem, by miało to jakiś negatywny efekt. Przed zamontowaniem foggera konsultowałem to "ze specjalistą od techniki" i membrana foggera ma tak niewielkie dziurki iż ciężko by było w nie wejść drobinkom keramzytu. Foggery mam oba okolo 5 miesięcy i na razie nie wymieniałem mebrany - na jednej z nich zaczyna zbierać się cienka powłoka brązowawego osadu ale na razie nie zauważyłem różnicy w działaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wszystko ok, tylko jest jeden mały szczegół- to się nadaje do małych, bądź niskich terra, a jeśli się ma trochę większe "coś" to albo trzeba to dać wysoko albo trzeba jakiś wiatrak zamontować. Ja osobiście żałuje że to kupiłem, bo choć wygląda bardzo ładnie, to nie zdaje egzaminu, bo mam małą wydajność- zużywa dużo wody w krótkim czasie.

Odnośnik do odpowiedzi

No tak wbrew pozorom wychlapuje wodę z małego pojemnika dość szybko, trzeba kombinować jak ją uzupełniać :-)

Chciałem o tym podyskutować bo mam lekko podobne zdanie jak kolega wyżej :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.