Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 A więc tak: Kupiłem sobie kapturnice w obi. 1.Co to za gatunek. 2.Ta doniczka jest za mała czy mi się wydaje? 3.Jeśli tak kiedy przesadzić? 4.Dlaczego ten kaptur usycha? 5.Czy ona będzie rosła w zwykłym torfie? I jeszcze jakieś podstawy hodowli: Spryskiwać ją? Podlewać przez podsiąkanie? Tutaj fotki: Z góry dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 To purpurea, by określić dokładniej musi się wybarwić na słoneczku Doniczka faktycznie trochę mała się wydaje, możesz przesadzać kiedy chcesz Będzie rosła w zwykłym torfie Podlewać przez podsiąkanie Ten kaptur może usychać z 10 tys. różnych powodów, póki to jest jeden, nie ma powodu do strachu, najpewniej jest już stary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 (edytowane) Dzięki, tylko jeszcze jedno: trzeba jej zwiększać wilgotność? Edit: Czego mam się spodziewać jak wyjmę ją z doniczki? - Ma duże korzenie czy małe? Edytowane 21 Lutego 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Nie musisz jej zwiększać wilgotności Diabli wiedzą jakie ta ma korzenie, ale jako że jest gęsta spodziewałabym się więcej niż mniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 (edytowane) A oto moja pupilka już po przesadzeniu: Korzenie miała znaaaaaaaacznie większe, niż się spodziewałem. Miała je takie duże, że dwa korzenie urwałem po 2cm. Czy to jej zaszkodzi? Rzuciłem jej też troszkę keramzytu. Ponieważ miałem jeszcze problem z wilgocią u paru roślinek to dałem keramzytu do wszystkich na parapecie. Edit: Tak to wygląda... ^.^ Edytowane 21 Lutego 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Nic jej to nie zaszkodzi, jeśli miała długie korzenie to nawet nie poczuje różnicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Czy jeśli utnę je te "kielichy" które zaznaczyłem na czerwono to jej nie zaszkodzi? Tego dużego bym nie ucinał, ale jest mocno pęknięty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Nic nie zaznaczyłeś, przynajmniej ja nic nie widze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Hahaha! Zapomniałem dać fotki... ^.^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Nie zaszkodzi, z tego co widzę i tak są podeschnięte, a pozostanie jeszcze dużo dobrych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 ja zawsze obcinam jak całe uschna i nie mają już soczku w sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Mam dość ciekawe pytanie: Jeżeli z jednego kielicha wylałem wcześniej soczek a obcinam inny kielich z soczkiem, to mogę go tam wlać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Teoretycznie możesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 25 Marca 2008 Autor Share Napisano 25 Marca 2008 Jeżeli to jedna kapturnica i cały czas ma takie same warunki, to czemu wypuszcza różne kolory kielichów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Mi nowe zazwyczaj wychodzą czerwone i z wiekiem zielenieją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi