karol_187 Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Witam Nie dawno kupiłem drosere peltate miała on wtedy ok. 15 cm wysokości, teraz ma ok. 35 cm.Czytałem opis hodowli i czy jak ona przechodzi okres spoczynku od czerwca do grudnia to jej usycha całkowicie łodyga i trzeba ją odciąć ??? Jak najlepiej jej zapewnić okres spoczynku aby bulwa nie zgniła ani nie uschła ??? Mam jeszcze jedno pytanie : moja peltata wypuściła kilka pędów kwiatowych, jak długo kwiaty się zawiązują i czy jak już te kwiatki przekwitną to ja mam uciąć te małe łodyżki??? Zrobiłem zdjęcia. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Więc tak: Roślina będzie tworzyła bulwe i będzie się w niej chować, nie obcinaj jej bo może się zniszczyć. Ja trzymałem bulwy w ususzinym mchu i go zwilżałem co trochę, a to wszystko trzymałem w woreczku strunowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 22 Lutego 2008 Share Napisano 22 Lutego 2008 Miecio widze, ze dokonale przyswoiles moje rady ale w przypadku peltatek to mozna smialo wyjmowac bulwy co 2-3 lata, one rosna praktycznie caly rok jak maja duzo slonca i niektore rosliny sie chowaja, ale momentalnie wychodza kolejne z nowych bulw. U nas teraz jest piekny las tych roslin, niektore dobijaja do 40cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Moja peltata wypuściła ze starych liści nowe łodyżki z małymi liściami i chciałem się zapytać co to jest czy to są jakieś sadzonki liściowe ?? Jeżeli tak czy ja je mogę oderwać i posadzić w torfie ??? Jeśli nie to prosze o radę w tej sprawie.Poniżej daje zdjęcia. Czy nasiona odmiany Drosera Peltata var. Foliosa „Grampians vic” kiełkują szybciej niż w przeciągu 6 tygodni bez stratyfikacji i stosowania kwasu ?? Prosze o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi