koma Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 To to co udało mi się na razie zrobić, w sumie to co dzień mam pomysł by coś przestawić :-) Tak wiem, że dzbanecznik lekko ucierpiał, i wygląda lepiej na 1 zdjęciu :-) Helka w solarium.... Na początku oplątwa owadów nie je ale i tak ją lubię :-) Resztę kolegów znacie :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Widziałem je w realu ładne terra , ale chyba coś poprzestawiałeś ? Jakie tam warunki masz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 23 Lutego 2008 Autor Share Napisano 23 Lutego 2008 Jakie tam warunki masz? No zależy gdzie w planach mam różne rośliny... Na helkę i pływacze wypuściłem wilgoć z foggera ale nie tyle by niszczyła mi pędy kwiatowe... U góry wilgoć jest mniejsza dlatego wisi tam veitichii x maximus najniżej postawiłem rajah by się też trochę pokąpał :-) Świetlówka z tyłu to Fluora Glo z przodu Aqua- glo . Tylnia przypalała mi dzbanek więc go obróciłem i lekko przysłoniłem ... 2x15 W w T8 okazyjnie halogen 50 W.. głownie po to by dawał chłodnej parze siłę lecieć w górę i cyrkulować Chciałem kupić reflektory na świetlówki ale nie ma w magazynie .... Zdjęcie pokazujące lokacje terrarium jest wcześniejsze bo nie mam baterii do aparatu jeszcze u góry jest siatka :-) Martwi mi mnie tylko ta oplątwa z przodu jakby nawet w 2-3 dni lekko urosła ...oby przestała :-) A warunki hmm pracuje nad stabilizacją... Ale więcej >50-60 % a gdzieniegdzie po 100% np. u helki jest 23,2 stopnia w tej chwili. ( jak zacznie być koło 25 znów zacznę kombinować bo tyle nie może mieć) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 oplatwy ladniej wygladaja gdy poprzyczepiane sa do lian itp,w ziemi nie wyglada to tak efektownie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Koma przedewszystkim masz zly zestaw swietlówek. aqua-glo ma 18000K stanowczo za duzo i to raczej ona przypalila dzbanka (tak wiem zaraz mi ktos powie ze K nie maja znaczenia, ale uwierzcie mi ze maja). Fluora ma 2800K wiec stanowczo za malo. Z tej firmy sprawdza sie jedynie polaczenie sun-glo + life-glo ... sprawdzalem osobiscie. Jak do tej pory sprawdzilem pare oswietlen i najlepsze wg. mnie to aqua-sky (philips). Reszta jak dla mnie moze byc z małym ale dlaczego wszyscy robia takie male palladia ... za rok juz sie nie bedzie nadawac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 jakie wymiary ma te terra?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 23 Lutego 2008 Autor Share Napisano 23 Lutego 2008 60x45x45, 60 to wysokość- na większe nie mam miejsca :-) i tak postępuje, ze tak powiem romantycznie :-) Tak ta świetlówka przypala mi dzbanek ale reszcie się podoba, ale to fluroa raczej mi wypaliła martwe częśdi w dzbanku ;-) Livida rośnie jak oszalała i parę innych :-) Odradzam do dzbanków Fluore-glo :-) Mogę oplątwe wstawić w zwykłe drewno czy musi spełniać jakieś wymogi specjalne? Czy takie wiszenie w powietrzu nie ogranicza produkcji osobników młodocianych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Terra jest the best . Jakie tam rośliny trzymasz ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 24 Lutego 2008 Autor Share Napisano 24 Lutego 2008 Małe bo nie mam więcej miejsca, stałości lokum i nie chce przyszkadzać innym :-) Słowem konieczność Chce mieć tam dzbanki, pływacze ( chce więcej) co się da z rosiczek, żenilse, oplątwy na tylnej ściance :-) Stoi jeszcze helka i darlingtonia i jedna mała kapturnica :-) Ogónie moja lista minus rosiczki i muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobinCook Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Jest bardzo fajne, ale zastanawiam się czy może masz w planach jakąś aranżację wnętrza?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 oplatwy spokojnie mozna przymocowac do zwyklego drewna,skladniki min. i wode pobieraja z powietrza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Jest bardzo fajne, ale zastanawiam się czy może masz w planach jakąś aranżację wnętrza?? Spoko najpierw dobro roślin, potem mojego oka. Co z ładnej aranżacji jak z roślinek cmentarz :-) Czasu trochę minęło, zmiana planów.... Na pół na dole przedzielone szkłem hartowanym, powstało kilkanaście litrów, wrzuciłem tam boje i żabki :-) No lekki ścisk ale, niedługo trochę wyrzucę... Uprzedzam maruderów rybki mają filtr i normalnie jest tam jaśniej ( do zdjęcia wyłączyłem większość światła bo odbłyski psuły mi ujęcia) , fogger nawalił wywaliłem.... //potem jeszcze przedytuje tego posta teraz uciekam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 No to jeszcze do wody coś w stylu U. purpurea i będzie git Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 No to jeszcze do wody coś w stylu U. purpurea i będzie git No tak ale nikt nie chce mi sprzedać nic wodnego :-) Fajnie będzie, jak oplątwy przykryją szkło, gdy się rozrosną. Jak przyjdzie filtr RO, to oczyszczę trochę wodę w 'akwarium' ( wpadła mi doniczka i lekko ją zmętniła) i nie będę musiał więcej wody dźwigać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi