Skocz do zawartości

Moje Terrarium, Powolna Ewolucja

Rekomendowane odpowiedzi

To to co udało mi się na razie zrobić, w sumie to co dzień mam pomysł by coś przestawić :-)

Tak wiem, że dzbanecznik lekko ucierpiał, i wygląda lepiej na 1 zdjęciu :-)

Helka w solarium....

Na początku oplątwa owadów nie je ale i tak ją lubię :-) Resztę kolegów znacie :-)

post-1625-1203777994_thumb.jpg

post-1625-1203778070_thumb.jpg

post-1625-1203778292_thumb.jpg

post-1625-1203778521_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie tam warunki masz?

No zależy gdzie w planach mam różne rośliny... Na helkę i pływacze wypuściłem wilgoć z foggera ale nie tyle by niszczyła mi pędy kwiatowe...

U góry wilgoć jest mniejsza dlatego wisi tam veitichii x maximus najniżej postawiłem rajah by się też trochę pokąpał :-)

Świetlówka z tyłu to Fluora Glo z przodu Aqua- glo . Tylnia przypalała mi dzbanek więc go obróciłem i lekko przysłoniłem ...

2x15 W w T8 okazyjnie halogen 50 W.. głownie po to by dawał chłodnej parze siłę lecieć w górę i cyrkulować

Chciałem kupić reflektory na świetlówki ale nie ma w magazynie ....

Zdjęcie pokazujące lokacje terrarium jest wcześniejsze bo nie mam baterii do aparatu jeszcze u góry jest siatka :-)

Martwi mi mnie tylko ta oplątwa z przodu jakby nawet w 2-3 dni lekko urosła ...oby przestała :-)

A warunki hmm pracuje nad stabilizacją... Ale więcej >50-60 %

a gdzieniegdzie po 100% np. u helki jest 23,2 stopnia w tej chwili. ( jak zacznie być koło 25 znów zacznę kombinować bo tyle nie może mieć)

Odnośnik do odpowiedzi

Koma przedewszystkim masz zly zestaw swietlówek. aqua-glo ma 18000K stanowczo za duzo i to raczej ona przypalila dzbanka (tak wiem zaraz mi ktos powie ze K nie maja znaczenia, ale uwierzcie mi ze maja). Fluora ma 2800K wiec stanowczo za malo. Z tej firmy sprawdza sie jedynie polaczenie sun-glo + life-glo ... sprawdzalem osobiscie. Jak do tej pory sprawdzilem pare oswietlen i najlepsze wg. mnie to aqua-sky (philips).

Reszta jak dla mnie moze byc z małym ale dlaczego wszyscy robia takie male palladia ... za rok juz sie nie bedzie nadawac.

Odnośnik do odpowiedzi

60x45x45, 60 to wysokość- na większe nie mam miejsca :-) i tak postępuje, ze tak powiem romantycznie :-)

Tak ta świetlówka przypala mi dzbanek ale reszcie się podoba, ale to fluroa raczej mi wypaliła martwe częśdi w dzbanku ;-) Livida rośnie jak oszalała i parę innych :-)

Odradzam do dzbanków Fluore-glo :-)

Mogę oplątwe wstawić w zwykłe drewno czy musi spełniać jakieś wymogi specjalne?

Czy takie wiszenie w powietrzu nie ogranicza produkcji osobników młodocianych?

Odnośnik do odpowiedzi

Małe bo nie mam więcej miejsca, stałości lokum i nie chce przyszkadzać innym :-)

Słowem konieczność

Chce mieć tam dzbanki, pływacze ( chce więcej) co się da z rosiczek, żenilse, oplątwy na tylnej ściance :-)

Stoi jeszcze helka i darlingtonia i jedna mała kapturnica :-)

Ogónie moja lista minus rosiczki i muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Jest bardzo fajne, ale zastanawiam się czy może masz w planach jakąś aranżację wnętrza??

Spoko najpierw dobro roślin, potem mojego oka.

Co z ładnej aranżacji jak z roślinek cmentarz :-)

Czasu trochę minęło, zmiana planów....

Na pół na dole przedzielone szkłem hartowanym, powstało kilkanaście litrów, wrzuciłem tam boje i żabki :-)

No lekki ścisk ale, niedługo trochę wyrzucę...

Uprzedzam maruderów rybki mają filtr i normalnie jest tam jaśniej ( do zdjęcia wyłączyłem większość światła bo odbłyski psuły mi ujęcia) , fogger nawalił wywaliłem....

//potem jeszcze przedytuje tego posta teraz uciekam

post-1625-1206791557_thumb.jpg

post-1625-1206791576_thumb.jpg

post-1625-1206791601_thumb.jpg

post-1625-1206791620_thumb.jpg

post-1625-1206791634_thumb.jpg

post-1625-1206791652_thumb.jpg

post-1625-1206791663_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze do wody coś w stylu U. purpurea i będzie git :D

No tak ale nikt nie chce mi sprzedać nic wodnego :-)

Fajnie będzie, jak oplątwy przykryją szkło, gdy się rozrosną. Jak przyjdzie filtr RO, to oczyszczę trochę wodę w 'akwarium' ( wpadła mi doniczka i lekko ją zmętniła) i nie będę musiał więcej wody dźwigać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.