cerberus Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 (edytowane) Witajcie!! Dzisiaj zadzwonił do mnie MaD i powiedział żebym pomugł mu przy przesadzaniu (a raczej żebym to za niego zrobił) więc pojechałem. Spóźniłem sie oczywiście jakieś 15 minut (ale u mnie to normalne ) i od razu zabraliśmy się do roboty. Najpierw trzeba było wyjąć Muchołówkę z doniczki. Matik oczywiście mówił, żebym uważał i starał się jej nie wyrzucić na trawę ale nie chciała skubana wyjść po dobroci więc musiałem obrócić doniczkę i spadła z wysokości 5 cm na trawkę. Na szczęście nic się jej nie stało więc zabrałem się dalej do roboty. Najpierw otrzepałem korzenie i bulwy z ziemi a potem zabrałem się do rozdzielania, nawet gładko poszło ale najgorsze było odplątywanie korzeni (Takiej plątaniny nie mam nawet w kompie ale nie dużo mu brakuje) Następnym krokiem było pozbycie się sczerniałych liści co poszło gładko a potem zostało tylko wsadzić roślinki do doniczek i postawić na parapecie. I tu pojawiły się pierwsze problemy: 1. muchołówek było 9 a były tylko 4 doniczki (ale to pikuś) 2. torf był sychy jak pieprz ponieważ przeleżał jakieś 5 lat w garażu a co najlepsze po próbie zwilżenia woda została na powierzchni i nie chciała wsiąknąć. Po 1 godzinie męczarni jakoś udało nam się zwilżyć torf i wsadzić muchołówki do doniczek (brakujące zastąpiliśmy kliszówkami) A oto efekty: Ostatni zdjęcie zrobione było przed przesadzeniem tylko tak dziwnie się ustawiło . Edytowane 24 Lutego 2008 przez cerberus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Nie będę zaśmiecał tworząc nowego tematu. Mam pytanie kiedy powinno się przesadzać muchołówki? Czy jest jakaś konkretna pora roku, czy jest to obojętne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 (edytowane) Najlepiej na wiosnę jak już się wybudzą po zimowaniu. Lepiej nie rozsadzać muchołówki przed zimowaniem lub jak jest mało słońca bo po takiej akcji roślinka jest w szoku i musi dojść do siebie. Edytowane 5 Maja 2008 przez cerberus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 A czy można bez przeszkód teraz przesadzać?, czy jeszcze poczekać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 jeżeli zauważyłeś,że roślinka wypuszcza już nowe wybarwione liście to ją możesz śmiało przesadzić.ja swoje przesadziłem w Wielkanoc jak jeszcze dobrze nie wyszły z zimowania ale jakoś im to nie zaszkodziło.teraz mam bardzo ładnie wybarwione pułapki,czekam tylko na aparat i zaraz zrobię zdjęcia do identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Moja wypuszca pułapki jedna za drugą, tylko nie są pięknie wybarwione, aczkolwiek są lekko przyrumienione. Więc chyba jutro będę mógł przesadzić, czy ma jeszcze ktoś jakieś przeciwwskazania? Też muszę zrobić fotki, bo zadziwiła mnie jedna rzecz, a mianowicie po zimowaniu, po którym straciła wszystkie liście zauważyłem, że ma tylko 2 włoski czuciowe na każdą blaszkę pułapki, wcześniej (przed zimowaniem) nie zwróciłem na nie uwagi. Może ktoś wie, czy to normalne (wydaje mi się, że powinny być po trzy włoski na blaszkę), czy to jakiś specyficzny gatunek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Zdarza się, że u muchołówek znajdują się tylko 2 włoski czuciowe na jednej blaszce pułapki. Nie jest to też żadna specyficzna cecha którejś z odmian. Co do przesadzania - muchołówki można przesadzać o każdej porze roku, osobiście z przyzwyczajenia robię to na wiosnę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszka Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Musiałabym przesadzić moje muchołówki- bo mam 3 w jednej doniczce, trochę się jednak boję czy nie stracę przy tym jakiejś roślinki...rozsadzanie tłustosza zakończyło się u mnie klęska... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Ja przesadzając na jesień moją nowokupioną wtedy muchołówkę przesadziłem z podłoża ze skelpu do zimi kwiatowej. Na następny dzień się dowiedziałem, że powinna rosnąć w torfie kwaśnym, znów ją przesadziłem i straciła kilka listków, ale przeżyła i po przezimowaniu podzieliła się na dwie, więc chyba nie ma się czego bać. Jeśli będziesz ostrożna to będzie wszystko ok Co do włosków to mnie zaciekawiło ponieważ są 2 na jednej blaszce i 2 na 2-giej=4włoski na pułapkę i nie jest to jedna taka pułapka, lecz każda jak narazie ma po 2 włoski na blaszkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 11 Maja 2008 Autor Share Napisano 11 Maja 2008 Ja nie będę rozsadzał muchołówek (podzieliły się sqbane) tylko wsadzę je w całości do większej doniczki Czy kilka roślin w kupie może im jakoś zaszkodzić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 (edytowane) nie tyle zaszkodzić, ile jedne rośliny będą miały więcej światła i będą szybciej rosły zagłuszając inne, mniejsze Edytowane 13 Maja 2008 przez fawin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 A jak je rozdzielić?? Rozcinać bulwę skalpelem czy lepiej odrywać roślinki od siebie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Lepiej odrywać, aczkolwiek jeśli podzieliły sie juz jakiś czas temu to nie powinny juz być zrośnięte. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Podzieliły się pierwszy raz w zimę (zimowanie trochę nie wyszło) i teraz na początku wiosny się podzieliły. Jeszcze pomyślę co z nimi zrobić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 (edytowane) Mam kilka pytań... 1) Jak wyciągnąć roślinkę z doniczki? 2) Jak wygląda bulwa? 3) Czy mogę bulwe 'wykąpać' w wodzie destylowanej w celu pozbycia się z robaków? 4) Czy nowe podloze powinnam zwilżyć? jak? 5) Znacie jakąś stronę gdzie zostało opisane jak przesadzać muchołówkę? A to pytanie z ciekawości: Jak wygląda podział muchołówki przez bulwę? ps. W jednej pułapce, na jednej blaszce odkryłam że ma 4 włoski czuciowe )) Edytowane 20 Maja 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi