Skocz do zawartości

Dzbanek-kilka Pytań

fawin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam od niedawna dzbanka, a właściwie cztery dzbanki, ponieważ kupiłem tuż po podziale i nikt tego w sklepie nie zauważył i sprzedali mi w cenie jednego :P .

Na karteczce w sklepie pisało, że to Nephentes Alata, ale z tego forum dowiedziałem się, że alata to rzadko spotykana w uprawach roślina, więc uznałem, że to musi być Nephentes x Ventrata.

Poniżej załączam zdjęcia. Proszę o opinię dotyczącą miejsca: płd.-wsch. okno, stoi na podwyższeniu, aby w przyszłości dzbanki nie dotykały parapetu, ma chyba dosyć wilgotno, bo na tym parapecie rośnie również wiele innych roślin, które zraszam, również jak dzbanecznika, czyli jak najczęściej.

Daję też zdjęcia próbek gleb, z doniczki od dzbanka i z innych kwiatów, ponieważ zauważyłem, że się nieco różnią barwą i stopniem rozdrobnienia oraz składem.

Proszę więc o opinię dotyczącą gleby, ogólnego stanu rośliny i jak wyżej; stanowiska, na którym przebywają owe dzbaneczniki.

P.S. Jak długo się powinien aklimatyzować, mi się wydaje, że może tak do wiosny?

post-3328-1203969767_thumb.jpg

post-3328-1203969807_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanek jest w dobrym stanie.Dzbaneczniki potrzebują wysokiej wilgotności więc najlepiej by było gdybyś wykombinował mu akwarium, a jeśli nie masz takiej możliwości to kup keramzyt i wsyp go do jakiegoś dużego pojemnika np dużego podstawka i zalej do połowy wodą i postaw na nim dzbanka.Przydała by się też świetlówka ponieważ zimą mamy mało światła i powinniśmy nasze dzbanki doświetlać.To jest dzbanecznik i nie trzymamy go w ziemi takiej jak zwykłego kwiatka tylko w mechu Sphagnum ale u mnie rosną w torfie i też ładnie sie trzymają więc narazie zostaw go jak jest.Życzę powodzenia w hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, na razie akwa nie mam, ale przymierzam się wykomginować coś jak na dworze będzie cieplej, z doświetlaniem też raczej będzie ciężko, ale jeszcze pomyślę.

Mam zamiar na wiosnę zmienić im podłoże i porozsadzać, do osobnych doniczek.

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma potrzeby jeszcze ich przesadzać. Dla Ventraty nie potrzebne jest akwarium ale na pewno nie zaszkodzi :D najwazniejsze jest oswietlenie i dlugosc dnia.

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie zaszkodzi przesadzić, ponieważ pomiędzy tymi dwoma dużymi dzbanecznikami wyrastają dwa całkiem malutkie, które prawie światła już nie mają.

Odnośnik do odpowiedzi

ma 2 dzbanki, jeden prawie suchy i bez enzymów trawiących, a 2-gi miał gdzieś 1/3 suchego, więc to suche obciąłem, aby był dostęp do powietrza i ewentualnie potencjalnej ofiary, enzymów jest może 3/4.

Co to mada i pinka?

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ma na razie zalążki, tak około 5mm.

Jak wrócę ze szkoły to dam foto, ale myślę, że jeszcze mogą one usychać, ze względu na aklimatyzację.

A co myślicie o dokarmianiu biedronkami, bo one zaczęły się budzić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.