MATRIX Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 Na liściach mojej darlingtonii pojawiły się mszyce. Co mam zrobić, spryskać ją? Jeśli tak to jaki środek jest najlepszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 karate albo inny, po prostu zapytaj sprzedawce. Jesli jest malo mozna zebrać. Jeśli masz zamiar ja przesadzać można obmyć pod bierzącą wodą lub przy pomocy sprezarki zdmuchnąć je. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 27 Lutego 2008 Autor Share Napisano 27 Lutego 2008 Było ich mało to zebrałem pęsetą. Ale chyba i tak opryskam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Lutego 2008 Share Napisano 27 Lutego 2008 Nie sądzę abyś musiał pryskać, skoro je zebrałeś. Akurat Sarracenie i Darlinktonia są łatwe do czyszczenia, bo wszystko w mig ręcznie można zrobić... Możesz jakąś wilgotną ściereczką przetrzeć, ale myślę, że nie ma konieczności. Ja ręcznie usuwałem mszyce z pigmejek, to była masakra. Każda jedną wyciągać z podłoża, usuwac stare liście i spod każdego listka wygrzebywać mszyce... Masakra!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 27 Lutego 2008 Autor Share Napisano 27 Lutego 2008 Na ziemi w doniczce z darlingtonią mam mech. Wywalić go i dać nowy, żeby w nim nie siedziały i nie wyłaziły mi potem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Wymień ten mech na świeży i dla pewności jeszcze spryskaj podłoże pod nim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Niektóre liście mojej darlingtonii pomarszczyły się, zrobiły się miękkie w dotyku, a u nasady zrobiły się brązowe. Co się dzieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Gnije ci chyba od korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 To co mam robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Raczej nie do uratowania, jeśli zbrązowiała podstawa liści to kłącze jest pewnie do niczego, aczkolwiek może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Na razie zbrązowiały dwie rozetki liści małych roślinek potomnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Mniej wody, ewentualnie możesz podlać Topsinem, aczkolwiek kłóci się to z podsuszeniem i nie wiem czy dużo da. Albo porównaj swoje objawy z tymi tu http://nepenti.eu/forum/Darlingtonia-Calif...blem-t5535.html Też całkiem możliwe i mniej więcej pasuje do opisu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 Topsinem potraktowałem natychmiast gdy to zobaczyłem. Czytałem ten temat już kiedyś, ale to co jest u mnie to troszkę inaczej wygląda. Zobaczymy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi