ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 Ale jak mam przesadzić jak tam nic nie wykiełkowało jeszcze?? tzn nie wiem czy w ogóle coś tam jest b nic nie widać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 (edytowane) Jeśli tam są/były jakiekolwiek nasiona to raczej nic juz z nich nie bedzie ... Wątpię zeby cokolwiek tam wyrosło ... Zima jest to czesty problem ... Byc moze to wina torfu lub zamocno ja podlewałeś ... U mnie tez zdarza sie plesn, ale zawsze profilaktycznie w niewelkiej ilosci wody mieszam topsin i podlewam ... Trzeba czekać do wiosny ... rośliny bedą na polu/dworze i problem pleśni zniknie ... Nie martw sie problem pleśni zawsze towarzyszy rośliną owadozernym ... M-M2 Edytowane 9 Marca 2008 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 (edytowane) Jeżeli nic nie wykiełkowało to wg mnie już nic tam nie urośnie. Jeżeli Topisn zwalczył pleśń to poczekaj, może coś urośnie, ale na twoim miejscu zastanawiałbym się nad nowymi nasionami i podłożem lepszej jakości. A tak w ogóle to nasiona Drosery capensis nie muszą stać w akwarium. Wykiełkują bez tego. Nie trzeba nawet zakładać folii na doniczkę. Najważniejsze jest oczywiście światło i odpowiednia woda. Edytowane 9 Marca 2008 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 więc to mogę wyrzucić do śmieci? mam torf 4-4,5 PH nasionka mam . Lecz boje sie sadzić bo jak znów nie wyrosną... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Myśle że z tego juz nic nie bedzie ... Najlepiej wyrzucic to by pleśń nie zainfekowała kolejnych doniczek ... Zrobisz jak uwazasz ... Skoro masz nasiona to posiej ... Uwazaj tylko z podlewaniem ... Postaw doniczke na parapecie i nie przykrywaj ... Być moze torf jest jais felerny ... różnie to bywa ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 Czyli jak zasadzę to odczekać aż torf wpije wodę potem dopiero wysiać tak?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Tak ... Torf musi nasiaknąc wodą wtedy posiej nasiona ... postaw na oknie, nie przykrywaj, uwazaj z podlewaniem i czekaj ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 posieje w doniczce z podstawkiem nie w akwarium. Jak obić torf mocno czy niezbyt? Wyśle wam zdjęcie torfu jaki mam , i oceńcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Jejkuś ... Normalnie ... Zlej obficie torf ... Niech nasiąknie nadmiar wylej z podstawki ... i tyle ... Podlewaj od czasu do czasu ... Cała filozofia ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 ale jak zlać? od góry zlać ?? czy ma wsiąkać od podstawka? I podlewać do podstawka czy do ziemi z góry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 (edytowane) ... Wspy torf do doniczki ... Jesli jest bardzo suchy zlej z góry wodą destylowaną ... Poczekaj chwile torf gdy jest bardzo suchy wygląda jak kawa zmielona ... Czekaj az nasiąknie wodą i bedzie mokry ... moze to chwile potrfać ... Gdy juz nasiąknie wylej nadmiar wody z podstawki ... Zostaw troche wody i posiej nasiona ... Ot cała filozofia ... Gdy torf jest wilgotny to nie musisz go tak obficie zlewać ... Wystarczy lekko zrosić i posiac nasiona ... M-M2 Edytowane 9 Marca 2008 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 a podlewać do podstawki oczywiście tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Tak gdy juz torf bedzie wystarczająco mokry wlej wode do podstawki ... i czekaj az zejdzie w podlej ponownie ... Tylko uwazaj ... Wystarczy ze torf bedzie stale wilgotny ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marcinp Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 szkoda że pomyślałem o tym na jesieni:) - prześliczna roślinka padła mi wtedy... a miałem sporo mniej pleśni w porównaniu z tym co jest na zamieszczonej tu fotce.... dzięki wielkie - następnym razem będe wiedział co do soli - w razie kryzysu (zapomne kupić destylat:)) podlewam roślinki przegotowaną wodą (mamy baaaardzo twardą h20) i wtedy momentalnie pojawiają sie wykwity soli - zbieram je pesetą i jak do tej pory nie zaobserwowałem ujemnego wpływu na roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Jeśli tak szybko pojawiają ci się wykwity to znaczy, że torf jest badziewny. Dobry, czysty torf potrafi kumulować w sobie minerały przez rok, albo i więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi