Skocz do zawartości

D. capensis po ilu dniach kiełkuje?

ziom567

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli tam są/były jakiekolwiek nasiona to raczej nic juz z nich nie bedzie ... Wątpię zeby cokolwiek tam wyrosło ...

Zima jest to czesty problem ... Byc moze to wina torfu lub zamocno ja podlewałeś ... U mnie tez zdarza sie plesn, ale zawsze profilaktycznie w niewelkiej ilosci wody mieszam topsin i podlewam ... Trzeba czekać do wiosny ... rośliny bedą na polu/dworze i problem pleśni zniknie ... Nie martw sie problem pleśni zawsze towarzyszy rośliną owadozernym ... ^_^

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nic nie wykiełkowało to wg mnie już nic tam nie urośnie. Jeżeli Topisn zwalczył pleśń to poczekaj, może coś urośnie, ale na twoim miejscu zastanawiałbym się nad nowymi nasionami i podłożem lepszej jakości. A tak w ogóle to nasiona Drosery capensis nie muszą stać w akwarium. Wykiełkują bez tego. Nie trzeba nawet zakładać folii na doniczkę. Najważniejsze jest oczywiście światło i odpowiednia woda.

Edytowane przez Damianus
Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że z tego juz nic nie bedzie ... Najlepiej wyrzucic to by pleśń nie zainfekowała kolejnych doniczek ... Zrobisz jak uwazasz ... Skoro masz nasiona to posiej ... Uwazaj tylko z podlewaniem ... Postaw doniczke na parapecie i nie przykrywaj ... Być moze torf jest jais felerny ... różnie to bywa ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Jejkuś ... Normalnie ... Zlej obficie torf ... Niech nasiąknie nadmiar wylej z podstawki ... i tyle ... Podlewaj od czasu do czasu ... Cała filozofia ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

... Wspy torf do doniczki ... Jesli jest bardzo suchy zlej z góry wodą destylowaną ... Poczekaj chwile torf gdy jest bardzo suchy wygląda jak kawa zmielona ... Czekaj az nasiąknie wodą i bedzie mokry ... moze to chwile potrfać ... Gdy juz nasiąknie wylej nadmiar wody z podstawki ... Zostaw troche wody i posiej nasiona ... Ot cała filozofia ...

Gdy torf jest wilgotny to nie musisz go tak obficie zlewać ... Wystarczy lekko zrosić i posiac nasiona ...

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

Tak gdy juz torf bedzie wystarczająco mokry wlej wode do podstawki ... i czekaj az zejdzie w podlej ponownie ... Tylko uwazaj ... Wystarczy ze torf bedzie stale wilgotny ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcinp

szkoda że pomyślałem o tym na jesieni:) - prześliczna roślinka padła mi wtedy... a miałem sporo mniej pleśni w porównaniu z tym co jest na zamieszczonej tu fotce.... dzięki wielkie - następnym razem będe wiedział:)

co do soli - w razie kryzysu (zapomne kupić destylat:)) podlewam roślinki przegotowaną wodą (mamy baaaardzo twardą h20) i wtedy momentalnie pojawiają sie wykwity soli - zbieram je pesetą i jak do tej pory nie zaobserwowałem ujemnego wpływu na roślinki.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak szybko pojawiają ci się wykwity to znaczy, że torf jest badziewny. Dobry, czysty torf potrafi kumulować w sobie minerały przez rok, albo i więcej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.