Skocz do zawartości

Problem Z Tłustoszem

roszka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z moim tłustoszem (weser) mianowicie taki jak w temacie. Jeśli był już na tym forum podobny temat to niestety nie znalazłam choć szukałam...

Owe "robaczki"(nie wiem jak nazwać) mają długość około 0,5-1mm, mają ciemna(brązowokakaową) barwę więc to chyba nie są mszyce... Widziałam je za równo chodzące po ziemi jak i na spodniej części liści. Nie wiem jak sie ich pozbyć gdyż obawiam sie że zbieranie ich pęsetą może uszkodzić roślinkę :( .Czy są może jakieś preparaty? Powinnam tłustosza odseparować od innych roślin?

Proszę o radę...Z góry dziękuje za każdą pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

To mogą być mszyce. Jakby była możliwość zrobienia zdjęcia to by było bardzo fajnie.

Najuniwesalniejszym środkiem na tego typu szkodniki jest Karate Zeon

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zdjęcia raczej nie będzie, gdyż są ona za małe...ale po dokładnym wpatrzeniu się w roślinkę dostrzegłam zielone robaczki na spodniej części liścia więc to są na pewno mszyce...czy mogę go spryskać zwykłym preparatem na mszyce dostępnym w każdej kwiaciarni? Czy to powinien być jakiś konkretny np ten Karate Zeon, czy nie ma to większego znaczenia?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.