Skocz do zawartości

Czy To Wina Obcięcia Kwiatu?

Kia

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch miesięcy mam muchołówkę. 5 dni temu wypuściła kwiatka. Czytałam na forum,że to nie zdrowe jeśli nie chce jej rozmnażać, więc obcięłam go. lecz nazajutrz wypuściła kolejnego kwiatka. Również go obcięłam. Lecz teraz mam problem. Moja muchołówka zmarniała, jeszcze nie wyrośnięte pułapki zwiędły. a te w pełni ukształtowane nie zamykają się. Czy to z powodu,że obcięłam te kwiatki?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

dr6qae.png

mam popsuty aparat(ekran LCD pękł, a aparat nie ma wizjerka), ale udało mi się jakoś zrobić to zdjęcie. Muchołówka co jakieś dwa dni jest doświetlana żarówką(nie znam dokładnej mocy), poziom wody w spodeczku ma 1 cm. Obcięłam cały pęd, nie tylko kwiat, ale następnego dnia wypuściła drugi pęd

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy jednorazowe przysmażenie żarówką. Po prostu zwykłe żarówki wydzielają za dużo ciepła i za blisko przystawione mogą nawet spalić roślinę.

Proponuje zrezygnować z tego wątpliwego źródła światła i poczekać, muchołóweczka wygląda całkiem nieźle i powinna odbić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Albo doświetlasz muchołówkę codziennie w tych samych godzinach, albo wcale. Roślina dostosowuje się do warunkach oświetleniowych i nie można tak sobie jej doświetlać kiedy się chce. Chociaż powód jej zapaści może być inny.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, to pewnie przez to doświetlanie.

paulo09 - też byłam zdziwiona, ale tak było. Cały pęd ucięłam, a następnego dnia wyrósł obok drugi.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podlewasz woda destylowaną? Bo widzę zaciek na spodeczku, czy może on jest od torfu?

Nie wiem, czy to może mieć związek z tym, ale lepiej uprzedzić.

Powodzenia w hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, Paulo, ped moze wyrosnac jeden za drugim. Kiedy kupilem w kwaciarni niedawno mucholowke to juz mial ped kwiatowy (co prawda, jeszcze mlody, ale zywy), ale jak popatrzylem uwazniej widzialem obok jeden maly, zczarnialy, stary ped. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podlewasz woda destylowaną? Bo widzę zaciek na spodeczku, czy może on jest od torfu?

Nie wiem, czy to może mieć związek z tym, ale lepiej uprzedzić.

Powodzenia w hodowli :)

To od torfu, a woda nie jest taka do końca destylowana. Podlewam wodą źródlaną która najpierw stoi sobie tydzień na parapecie. Albo kranówką, jak nie mam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.