Skocz do zawartości

D. binata D. prolifera D. nidiformis - chce zacząć..

morganoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Dawno nie gościłem na forum, ale przyszła wiosna - czas wzbogacić swoją hodowlę.

Dużo się pozmieniało - ciężko jest mi znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Planuję zamówić przez allegro (Bohemica_Plants - nepenti) m.in. następujące gatunki :

D. binata

D. prolifera

D. nidiformis

Chciałem się dowiedzieć coś więcej o ich hodowlii. Z jakiej grupy pochodzą , które wymagają zimowania , czy można zapewnić odpowiednią wilgotność tak jak dzbanecznikom - keramzyt zalany wodą (tylko prolifera potrzebuje wyższej wilgotności?)

Ogólne uwagi dotyczące ich hodowlii.

Niestety opisy podane w FAQ nie działają.

Następne pytanie dotyczy wysyłki roślin. Czy ktoś zamawiał niedawno pocztą rośliny z Bohemici? Długo trzeba czekać?

pozdrawiam serdecznie

MorganoO

Odnośnik do odpowiedzi

Nidiformis - tropikalne

Prolifera - rosiczki z Queensland

Binata - ciężko powiedzieć, ponoć jedynie typical wymaga zimowania, te bardziej porozgałęziane to ponoć tropikalne formy.

Keramzyt dla prolifery nie wystarczy.

Co do wysyłki ja nie zamawiałam, ale generalnie zależy od szczęścia. Jeden dostanie w tydzień, drugi czeka parę miesięcy.

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, a przez allegro też tak się ociągają ?:)

Cytat
Keramzyt dla prolifery nie wystarczy.

To jak zadbać o wyższą wilgotność, spryskiwanie / foger chyba odpada ?

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest terra, albo miniszklarenka, ewentualnie nakryj kubkiem :) I tak w naturze rośnie pod drzewami, więc możesz wstawić ją w półcień by się nie ugotowała.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.