Skocz do zawartości

Przesadzać z podłoża z Obi?

janoz52

Rekomendowane odpowiedzi

NIE TEN DZIAŁ ...

Mozesz przesadzić profilaktycznie ... ale skoro rośnie dobrze nie widze powodu ...

BTW. Tematy z dnia na dzien sa coraz głupsze ... Przepraszam wiem ze to forum ale litości ... :wacko:

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Aby nie zaczynać nowego tematu:

W sobotę 29marca kupiłam sobie muchołówkę red dragon. Jak sie okazało nie jest to jedna roślinka lecz w doniczce są co najmniej 3. Zastanawiam sie wobec tego czy przesadzić je już teraz czy dać im jeszcze trochę czasu na aklimatyzacje(są u mnie dopiero kilka dni)? Dodam, że wypuszczają one 2 pędy kwiatowe, zaczekać i dopiero po ich obcięciu je przesadzić czy to nie powinno zrobić większej różnicy?

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze nie ... obetnij pęd kwiatowy i przesadz ... później gdy ruszą ze wzrostem znowu zachamujesz go przesadzaniem ich do nowego podłoża ... Zrób to teraz bo poźniej będą ze sobą konkurować ... Nie powinno im zaszkodzić przesadzenie do nowego podłoża ...

Oczywiście możesz obciąć pęd i poczekać az rośliny trochę odbiją, ale później znowu je ruszysz i będziesz czekać aż zaaklimatyzują sie do nowych warunków ...

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

Na muchołówkach sie nie znam, ale myśle ze nie powinno miec to wielkiego znaczenia ... Czy ma 3 czy 5 cm ... Obetnij jak najniżej tylko uważaj na stożek wzrostu ...

BTW. Poczekaj z obcinaniem aż szamanka się wypowie ... ;)

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.