zziom Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 W sklepie Nepenti jest do kupienia normalne i profesjonalne podłoże do rosiczek. Jaka jest różnica czy profesjonalna ziemia ma jakieś wymagania, a może jest lepsza? Proszę o szybką odpowiedź i z góry za nie dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 zziom napisał: W sklepie Nepenti jest do kupienia normalne i profesjonalne podłoże do rosiczek. Jaka jest różnica czy profesjonalna ziemia ma jakieś wymagania, a może jest lepsza? Proszę o szybką odpowiedź i z góry za nie dziękuję. Opisz coś o składzie albo daj link, marketingowe nazwy nic nie wyrażają :-) poza najczęściej intencjami ich autora by coś sprzedać ... Zresztą sklep jest w fazie testów troszkę... choć powoli z niej wychodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 (edytowane) To jest tzw.: chłyt marketingowy:P Im torfowiec bardziej mielony i dokładniej tym jest lepszy:-) Osobiście polecam torf firmy Hollas z Pasłęka, podłoże 1 klasa:-) http://hollas.pl/?act=produkty Edytowane 12 Marca 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zziom Napisano 12 Marca 2008 Autor Share Napisano 12 Marca 2008 (edytowane) http://www.rosliny-owadozerne.pl/akcesoria...0a-c-15_35.html No i nic więcej nie jest podane, a chciałbym już przesadzać. Może znacie jeszcze jakies sklepy internetowe z podłożami żeby mi doradzić? Edytowane 12 Marca 2008 przez zziom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 A ja swoje roślinki mam w torfie z centrali ogrodniczej tylko o odpowiednim ph, czasem dorzucę keramazyt czy piachu i są szczęśliwe. A cena worka 50l to chyba 8 zl czy jakoś tak, ogólnie to jeśli nie masz czegoś co potrzebuje żywego torfowca możesz mieszanki robić sam. Kiedyś muchołówki przez jakieś 3 mce trzymałem w zwykłej ziemi ogrodniczej z nawozami do kwiatów przeżyły chyba 2 z 5, ale też da radę - ale lepiej nie rób tego w domu. Rośliny owadożerne nie mogę mieć nawozów i o tym pamiętaj. Jaką masz roślinkę pewnie capensisa? - mu to np. niewiele przeszkadza rzeczy na tym świecie. A i jeszcze jedno, czasem torf potrafi zgnić np u pływaczy jak go zalejesz wodą, więc lepiej mieć więcej jak 1 l podłoża i zdawać się na tak małe dostawy po takiej cenie :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zziom Napisano 12 Marca 2008 Autor Share Napisano 12 Marca 2008 Mam capensisa. Chciałbym tylko przesadzić do dobrego torfu który nie zapleśnieje i możliwie jak najszybciej kupić. Mogę kupić z tej strony i nie robi różnicy czy normalne czy profesjonalne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 Zobacz dokładnie ten tanszy jest ze zwykłaych torfowców, a ten droższy to mieszanka zielonego i czerwonego mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 Tak wcale nie jest napisane :-) Jest napisane z czego jest ten drugi a o tym pierwszym, że najlepiej wyselekcjonowany z ogółu mchów torfowców sphagnum:-P Równie dobrze i poprawniej można pomyśleć, że ten I jest lepszy..... biorąc na logikę ;P I ja rozumiem, że niektórzy nie wiedzą o co chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 W zależności od warunków środowiska może utworzyć sie wiele rodzajów torfu. Tzw. torf biały (white) , żółty lub ten czerwony to torf słabo zmineralizowany, mniej podatny na pleśnienie, bardziej włóknisty. Te cechy są bardzo pożądane w niektórych uprawach. Jeśli nie mamy naprawdę wymagających roślin wówczas torf Hollas będzie w zupełności wystarczający. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoke08 Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Czy taki torf nadaje się do rosiczek? Dostałem go razem z rosiczkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 To co pokazujesz to podłoze dla muchołówek, więc pewnie albo mylisz rośliny albo podłoże, jesli jednak rzeczywiście dostałeś mieszankę dla muchołówek to śpieszę donieść, że moga w niej rosnąć. Niektóre gatunki faktycznie wolą torf z piachem, ale raczej nie należą do podstawowych gatunków dla początkujących. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi