Skocz do zawartości

Podłoże - Normalne Czy Profesjonalne?

zziom

Rekomendowane odpowiedzi

W sklepie Nepenti jest do kupienia normalne i profesjonalne podłoże do rosiczek. Jaka jest różnica czy profesjonalna ziemia ma jakieś wymagania, a może jest lepsza? Proszę o szybką odpowiedź i z góry za nie dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi

zziom napisał:
W sklepie Nepenti jest do kupienia normalne i profesjonalne podłoże do rosiczek. Jaka jest różnica czy profesjonalna ziemia ma jakieś wymagania, a może jest lepsza? Proszę o szybką odpowiedź i z góry za nie dziękuję.

Opisz coś o składzie albo daj link, marketingowe nazwy nic nie wyrażają :-) poza najczęściej intencjami ich autora by coś sprzedać ...

Zresztą sklep jest w fazie testów troszkę... choć powoli z niej wychodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja swoje roślinki mam w torfie z centrali ogrodniczej tylko o odpowiednim ph, czasem dorzucę keramazyt czy piachu i są szczęśliwe.

A cena worka 50l to chyba 8 zl czy jakoś tak, ogólnie to jeśli nie masz czegoś co potrzebuje żywego torfowca możesz mieszanki robić sam.

Kiedyś muchołówki przez jakieś 3 mce trzymałem w zwykłej ziemi ogrodniczej z nawozami do kwiatów przeżyły chyba 2 z 5, ale też da radę - ale lepiej nie rób tego w domu.

Rośliny owadożerne nie mogę mieć nawozów i o tym pamiętaj.

Jaką masz roślinkę pewnie capensisa? - mu to np. niewiele przeszkadza rzeczy na tym świecie.

A i jeszcze jedno, czasem torf potrafi zgnić np u pływaczy jak go zalejesz wodą, więc lepiej mieć więcej jak 1 l podłoża i zdawać się na tak małe dostawy po takiej cenie :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam capensisa. Chciałbym tylko przesadzić do dobrego torfu który nie zapleśnieje i możliwie jak najszybciej kupić. Mogę kupić z tej strony i nie robi różnicy czy normalne czy profesjonalne?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wcale nie jest napisane :-) Jest napisane z czego jest ten drugi a o tym pierwszym, że najlepiej wyselekcjonowany z ogółu mchów torfowców sphagnum:-P

Równie dobrze i poprawniej można pomyśleć, że ten I jest lepszy..... biorąc na logikę ;P

I ja rozumiem, że niektórzy nie wiedzą o co chodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od warunków środowiska może utworzyć sie wiele rodzajów torfu. Tzw. torf biały (white) , żółty lub ten czerwony to torf słabo zmineralizowany, mniej podatny na pleśnienie, bardziej włóknisty. Te cechy są bardzo pożądane w niektórych uprawach. Jeśli nie mamy naprawdę wymagających roślin wówczas torf Hollas będzie w zupełności wystarczający.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

To co pokazujesz to podłoze dla muchołówek, więc pewnie albo mylisz rośliny albo podłoże, jesli jednak rzeczywiście dostałeś mieszankę dla muchołówek to śpieszę donieść, że moga w niej rosnąć. Niektóre gatunki faktycznie wolą torf z piachem, ale raczej nie należą do podstawowych gatunków dla początkujących.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.