koma Napisano 12 Marca 2008 Share Napisano 12 Marca 2008 Kto ma najstarszą i czy z czasem nie traci wigoru ? Wiem, że jest wieloletnia ale wieczna chyba nie? Pytam się bo niektórzy sprzedają jakieś emerytki :-) i nie wiem ile jeszcze im czasu zostało przed niebieskim torfowiskiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Z tego co pamiętam, Bob Ziemer pisał kiedyś że posiada muchołówki rosnące już od ok. 30 lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 chyba żyją długo pierwszą muchołówkę kupiłem conajmniej 6 lat temu i do tej pory mam roślinki pochodzące z wegetatywnego rozmnażania tej jednej rośliny (rozmnażanie przez podział, będzie z 80 sztuk). Jak dotąd nie stwierdziłem żeby któraś umarła ze starości czy z innego powodu. Mam też capensisa w takim wieku, wygląda jak mała palemka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Teoretycznie muchołówka jak i część innych owadożerów mogłaby żyć bez końca. Każdego roku roślina produkuje nowe punkty wzrostu, więc nawet jeśli starsze części zakończą w końcu swój żywot, nowsze będą mogły kontynuować życie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 14 Marca 2008 Autor Share Napisano 14 Marca 2008 Teoretycznie muchołówka jak i część innych owadożerów mogłaby żyć bez końca. Każdego roku roślina produkuje nowe punkty wzrostu, więc nawet jeśli starsze części zakończą w końcu swój żywot, nowsze będą mogły kontynuować życie rośliny. No tak ale nie wiem jakieś uszkodzenia materiału genetycznego i degeneracja wchodzi przecież chyba w grę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 No tak ale nie wiem jakieś uszkodzenia materiału genetycznego i degeneracja wchodzi przecież chyba w grę. Oczywiście, nic w przyrodzie nie trwa wiecznie. Ale prawda jest taka, że przy odpowiednich warunkach te rośliny mogą żyć baaardzo długo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi