Skocz do zawartości

Ile Żyje Muchołówka ?

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Kto ma najstarszą i czy z czasem nie traci wigoru ?

Wiem, że jest wieloletnia ale wieczna chyba nie?

Pytam się bo niektórzy sprzedają jakieś emerytki :-) i nie wiem ile jeszcze im czasu zostało przed niebieskim torfowiskiem.

Odnośnik do odpowiedzi

chyba żyją długo

pierwszą muchołówkę kupiłem conajmniej 6 lat temu i do tej pory mam roślinki pochodzące z wegetatywnego rozmnażania tej jednej rośliny (rozmnażanie przez podział, będzie z 80 sztuk). Jak dotąd nie stwierdziłem żeby któraś umarła ze starości czy z innego powodu.

Mam też capensisa w takim wieku, wygląda jak mała palemka ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie muchołówka jak i część innych owadożerów mogłaby żyć bez końca. ;) Każdego roku roślina produkuje nowe punkty wzrostu, więc nawet jeśli starsze części zakończą w końcu swój żywot, nowsze będą mogły kontynuować życie rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie muchołówka jak i część innych owadożerów mogłaby żyć bez końca. ;) Każdego roku roślina produkuje nowe punkty wzrostu, więc nawet jeśli starsze części zakończą w końcu swój żywot, nowsze będą mogły kontynuować życie rośliny.

No tak ale nie wiem jakieś uszkodzenia materiału genetycznego i degeneracja wchodzi przecież chyba w grę.

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale nie wiem jakieś uszkodzenia materiału genetycznego i degeneracja wchodzi przecież chyba w grę.

Oczywiście, nic w przyrodzie nie trwa wiecznie. ;) Ale prawda jest taka, że przy odpowiednich warunkach te rośliny mogą żyć baaardzo długo. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.