Skocz do zawartości

Owadożery W Okolicy Krakowa I Wolbromu

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno w Radłowie

Oto info z storny radłowa

"Radłów - miejscowość jak dziesiątki innych małopolskich wsi i miasteczek pozornie uśpiony i niczym nie wyróżniający się, fascynuje i urzeka w miarę poznawania go. ,,Odkrywanie" Radłowa staje się zajęciem coraz bardziej pasjonującym. Historia tej miejscowości jest prawie tak stara jak historia Polski. Z Radłowem związani są wielcy i sławni ludzie, zarówno w przeszłości jak i współcześnie. Różnorodność środowisk przyrodniczych sprzyja występowaniu rzadkich gatunków flory i fauny. Duże połacie leśne i obecność zbiorników wodnych coraz bardziej przyciągają turystów nie tylko z pobliskiego Tarnowa, ale także z Krakowa i Śląska czyniąc zwolna z tej miejscowości atrakcyjny ośrodek wypoczynkowy.

Flora

--------------------------------------------------------------------------------

Rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia). Roślina owadożerna.

Na jej liściach występują liczne włoski gruczołowe, wydzielające lepką ciecz o miodowym zapachu,

której krople przypominają rosę, stąd nazwa rosiczka. Zwabione tą słodką wydzieliną owady przyklejają się do niej, drażniąc włoski-czułki, które zginając się przyciskają ofiarę do blaszki liściowej. Równocześnie wydzielają się enzymy trawienne rozkładające białko (miękkie ciało owada). Aminokwasy powstałe w wyniku rozkładu białka zostają wchłonięte przez liść, stanowiąc źródło azotu dla rośliny, bowiem roślina ta rośnie na glebach ubogich w azot. Nie strawione resztki owada są zdmuchiwane przez wiatr. "

Więcej na http://www.gminaradlow.pl

Oto mapa gminy Radłów

Obraz%20011.jpg

na www.zumi.pl też mozesz znaleźć

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

i pamiętaj że trzeba było by poszukać i zrobić zdjęcia . Mam nadzieje że to nie jest cheć nabycia nowego okazu bo chyba wiesz ze rosiczka jest pod ochroną w Polsce . Tak sobie myślę co by było gdybym wysiał u siebie nasiona d.capensis i siewni zaniusł do lasu zeby rosły to przestępstow ??

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wprowadzanie obcych gatunków w inne środowisko to przestępstwo ... Pewnie gdyby tak było nie wolno byłoby sprowadzać do Polski roślin z innych zkątków świata ... Co do capensis to nawet gdybyś wprowadził je to cięzko byłoby im przetrzymac zimę ... Nie widze powody wprowadzania innego gatunku do ekosystemu ... Wiele jest w Polsce organizmów niechcianych ... Po co kolejne ... /?/ ... ^_^

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Michał wiesz chciał bym zobaczyć jak by przetrwały przez lato w lesie czyli "prawie " warunkach natrualnyc . Ja mieszkam niedaleko lasu znalazłem już bagno i troche torfowiska a capensis nawet na byle czym będzie rósł wiec mona by było spróbować i porównać jak zachowała by się w "prawie" naturalnym środowisku i w warunkach domowych

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.