Arcio05 Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Witam Wiem, ze istnieje temat w jaki sposob rozpoznac mech sphagnum, ale mimo to nie jestem tego pewnien. Dzisiaj postanowilem wybrac sie do lasu, w ktorym jest jeziorko. Poszedlem tam w celu znalezienia stanowiska wlasnie tego mchu. Nad brzegiem zauwazylem cale mnostwo zielonego mchu, ktory przypomina mi wlasnie ten, o ktorym jest temat... Wzialem probki do identyfikacji. http://img179.imageshack.us/img179/1502/sphagnumgc2.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Ten na zdjęciu Arcio05 to torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 po krótkich acz treściwych poszukiwaniach jestem w stanie stwierdzić że jest to torfowiec - Sphagnum squarossum - Sphagnum palustre lub - Sphagnum fallax stawiam na pierwszą opcję. Pozdrawiam Waleń . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi