Skocz do zawartości

Mech Torfowiec I Inne Chronione - Pomyśl Zanim Coś Zerwiesz ...

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak:

Chodziłem po wielu sklepach ogrodniczych, i w żadnym nie mogłem go dostać. Ostatnio poszedłem do takiego lasu, gdzie płynie pełno strumyków i znalazłem "jakiś mech". Dotknąłem go i o dziwo był bardzo wilgotny (prawie mokry), więc pomyślałem, że to torfowiec. Pozwoliłem sobie wziąć kępkę do domu. Potem sprawdziłem w internecie i okazało się, że to torfowiec.

post-2812-1205687319_thumb.jpg

post-2812-1205687336.jpg

Jeżeli rośnie tam torfowiec, to może rosiczka też (jeżeli znajdę stanowisko wezmę tylko nasiona aby "nie niszczyć stanowiska" czy jak tam się to nazywa :P). Mam książkę o mojej wsi, w której jest zdjęcie i podpis, że rośnie tu rosiczka D. Rotindufolia.

Acha zapomniałem o najważniejszym... ^.^ Jak dać mech do doniczki roślinom owadożernym (po to go brałem), plx o jakieś zdjęcie. :)

W sumie nie wiem czy powinienem to tu umieszczać, bo nie jestem do końca pewien, czy mech nie jest pod ochroną prawną (wziąłem go, ponieważ to duży las i mogłem go drugi raz nie znaleźć). Jeszcze taka ciekawostka: rosną tam całe pola widłaków wrońców i dziewięćsiłów bezłodygowych.

Edytowane przez koma
Odnośnik do odpowiedzi

Mech torfowiec jest pod ochroną i nie wolno go zbierać z lasu, rosiczek ani ich nasion bez specjalnego pozwolenia też, więc nie afiszowałabym się tak z łamaniem prawa w publicznym miejscu.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wolno pobierać z naturalnego środowiska nasion wszystkich krajowych rosiczeka ... o całych roślinach nie wspominając ...

Torfowiec (wszystkie gat. ?) sa w Polsce prawnie chronione ...

BTW. Na przyszłosc Drosera rotundifolia ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

szamanka napisał:
Mnie też weźmiecie?

To ja tu patrzę jak to wolno rośnie a ten siup i zaraz .....

Skasować Ci ten wątek czy chcesz czekać aż któryś z ponad 2 tys użytkowników Cię podkabluje?

I w sumie nie miałbym nic przeciwko....

Łamiesz m.in. :

Rozporządzenie Ministra Środowiska 1 z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. z dnia 28 lipca 2004 r.)

USTAWA z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. z dnia 30 kwietnia 2004 r.) :

"" Art. 127. Kto umyślnie:

1) narusza zakazy obowiązujące w:

a) parkach narodowych,

B) rezerwatach przyrody,

c) parkach krajobrazowych,

d) obszarach chronionego krajobrazu,

e) obszarach Natura 2000,

2) narusza zakazy obowiązujące w stosunku do:

a) pomników przyrody,

B) stanowisk dokumentacyjnych,

c) użytków ekologicznych,

d) zespołów przyrodniczo-krajobrazowych,

e) roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową,

3) nie zgłasza do rejestru, o którym mowa w art. 64 ust. 1, posiadanych lub hodowanych zwierząt

- podlega karze aresztu albo grzywny. "

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Zmieścimy się do bagażnika wink.gif

Byle by się siekierka zmieściła :)

Koma nie kasuj, na drugi raz najpierw pomyślą zanim się zabiorą za niszczenie roślin chronionych

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ... ^_^

Na przyszłość polecam:

>>> http://www.allegro.pl/item329714573_rosicz..._10_nasion.html ( a tym miejscu robię reklamę jednemu z uzytkowników tego forum ? ... ;) )

I takich aukcji jest wiele wystarczy szukać ... a co do torfowca jest podobnie mozna kupić bez problemu zywy ... Pytanie tylko jak został pozyskany, ale to juz bedze trudniej ustalić ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
A czy ja napisałem ze zbierasz nasiona z torfowiska ?? dry.gif

Chciałem pokazac ze sa LEGALNe źródła pozyskiwania roślin ...

A przepraszam jakoś źle przeczytałem

Ale powiedzcie ludzie po co piszecie ze wzięliście z torfowiska?

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jkwiatek ... nie ma sie czym chwalić ... Jak juz wziąłeś (czego nie pochwalam) to nie ma sie czym chwalić ... zostaw dla siebie ...

W sumie to chyba zastanowi sie dwa razy zanim wystawi podobny temat (czego nie życzę)

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

"Acha zapomniałem o najważniejszym... ^.^ Jak dać mech do doniczki roślinom owadożernym (po to go brałem), plx o jakieś zdjęcie. smile.gif"

Głównie o to mi chodziło w temacie.

Nie wiedziałem też, że torfowiec jest chroniony, ale wiem, że to był mój błąd, bo mogłem sprawdzić.

A więc jutro go odniosę i chyba będzie git, bo raczej go nie uszkodziłem.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.