Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Mam mały problem: Nie mam miejsca w pokoju na mojego Ventratę, więc jest na korytarzu, gdzie ma: -za zimno, -za ciemno, -za mało wilgoci. (To chyba oczywiste, że nie ma dzbanków ) A więc gdybym uzyskał młodego mógłbym go trzymać w pokoju. Jutro dam fotki, bo on wygląda jakby było ich parę w jednej doniczce, co robi pewną nadzieję. Jak z nie kwitnącego dzbanecznika uzyskać młodego osobnika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 iczce, co robi pewną nadzieję. Jak z nie kwitnącego dzbanecznika uzyskać młodego osobnika? Za radą szamanki: Utnij tak by mieć min. 3 węzły po każdej stronie ( opcjonalnie w ukorzeniacz) w podłoże, będzie niższy ;-) Chyba że chcesz z małymi liśćmi to ja już nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Zetnij go do wysokości jak a Ci odpowiada (nic mu nie będzie). Za jakiś miesiąc wyrosną pędy boczne i odrobinę się rozkrzewi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Eeeee... Chyba nie do końca zrozumiałem... ^.^ Można to wytłumaczyć jakoś po amatorsku? Węzeł to ten taki jakby pierścień? Teraz już muszę lecieć. Ale jutro sprecyzuję pytanie bo mnie chyba źle zrozumieliście... Edytowane 17 Marca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Chodzi mi o coś takiego (nie moje zdjęcia dałem tak na przykład jutro zrobię): Jak z czegoś takiego: Zrobić coś takiego: Chodzi mi o to (jeśli to możliwe) bez żadnego cięcia (sadzonka czy coś). A jeśli ciąć to jak. Jutro dam zdjęcia swojego teraz już idę na serio. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Nie da rady, nie odmłodzisz rośliny. Możesz manipulowac wysokością, ale nie wielkością liści. Jak chcesz małego to sobie kup sanguinee S, wolno rośnie u mnie Ewentualnie możesz zrobić coś takiego jeśli się dogadasz ze starszym dzbanecznikiem żeby ci wypuścił odrost od korzenia a ty go szybko ciachniesz, ale u Ventraty to mało praktyczne, za rok maluch znów będzie dorosły i duży. Edytowane 17 Marca 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Nie chcę go odmłodzić, tylko rozmnożyć. A gdybym go uciął w połowie łodygi i wsadził, puścił by korzenie? Edytowane 17 Marca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Przed chwilą chciałeś z dorosłej rośliny zrobić sadzonkę XS Tak puściłby, o tym ci własnie napisali koma i marrom Edytowane 17 Marca 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Ale teraz chodzi mi o to czy da się go rozmnożyć tak aby ten drugi rósł od początku. Tak jak z nasion, tylko bez nasion... Acha teraz rozumiem... Trzeba mi to było napisać po "prostemu"... Dzięki! Czyli wsadzić go do wody (dopóki nie puści korzeni) czy od razu do ziemi? I po jakim czasie je puści. Edytowane 17 Marca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 (edytowane) Nie da sie. Ale teraz chodzi mi o to czy da się go rozmnożyć tak aby ten drugi rósł od początku. Tak jak z nasion, tylko bez nasion... tongue.gif Może tak. Teoretycznie się da, jeśli dzbanecznik ci puści odrost od korzenia, ale na to wpływu nie masz, zresztą to nie do końca to samo bo takie odrosty rosną dużo szybciej i są większe na starcie niż siewki. Od razu do podłoża, powinien puścić korzenie po jakimś miesiącu maxsymalnie, z tym że by ukorzenić górę musisz jej zapewnić sporo światła i wyższą wilgotność. Ale będziesz miał w ten sposób dwie DOROSŁE jedynie niższe rośliny Edytowane 17 Marca 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 A dlaczego dwie? Przecież jeżeli wsadzę jeden to powinna być jedna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 No cóż, wzięłam za pewnik, że zostawisz sobie dół który wytworzy nowe stożki wzrostu + ta góra = 2 rośliny z jednej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 17 Marca 2008 Autor Share Napisano 17 Marca 2008 Acha. Fakt to oczywiste. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 JuĹź uciÄĹem: Czy mogÄ go jeszcze przyciÄÄ do miejsca, gdzie zaznaczyĹem kreskÄ? I czy mam go trzymaÄ w wodzie, dopĂłki nie puĹci korzeni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Możesz ciąć ale z centymetr lub dwa niżej - pod liściem (węzłem). Liść o którym mowa usuń - do niczego się nam nie nada a będzie tylko utrudniał sadzenie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi