paulo09 Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 (edytowane) Po co w wodzie? chyba ,że dodałeś ukorzeniacza. Wsadz go w podłoże tylko, że przez pierwszy miesiąc stale musi być dość wilgotne i przyda się pryskanie. Edytowane 18 Marca 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 (edytowane) Czyli od razu do ziemi? torfu* Edytowane 18 Marca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Tak, od razu do torfu albo mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 (edytowane) Jaka jest szansa, że się ukorzeni? Przy wkładaniu lekko uszkodziłem łodygę - lekko złamałem i w dwóch miejscach obdarłem (tą część, która teraz jest w ziemi). Zdjęcie: Dać mu trochę torfowca? Jest codziennie pryskany 2-3 razy na dzień. Edytowane 18 Marca 2008 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 (edytowane) Moje wszystkie rosna w sphagnum sam torf ma słabą wentylacje. Edytowane 18 Marca 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 To czy się ukorzeni bardziej zależy od warunków jakie mu zapewnisz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Możesz ciąć ale z centymetr lub dwa niżej - pod liściem (węzłem). Liść o którym mowa usuń - do niczego się nam nie nada a będzie tylko utrudniał sadzenie rośliny. A ja mam pytanie da się może ukorzenić z samego liścia przy dobrych warunkach? Ktoś próbował? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 18 Marca 2008 Autor Share Napisano 18 Marca 2008 Co do liścia to nie wiem, jak się kiedyś pytałem na forum powiedzieli, że nie. Warunki jakie ma moja sadzonka: -podlewany raz dziennie, -południowe okno (dużo słońca), -keramzyt, -na górze mech torfowiec, -pryskany 2-3 razy dziennie, Czegoś mu jeszcze brakuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Tak generalnie optymalne warunki do ukorzeniania to wilgotność powietrza 80-100%, światło 14-16 godzin na dobę, temperatura 20-25*C, więc ciutkę ci brakuje. Podobno ktoś kiedyś twierdził, że się da ukorzeniać z liścia, ale nic na ten temat więcej nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Nie znam z literatury opisu o ukorzenianiu dzbanka z liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Nie znam z literatury opisu o ukorzenianiu dzbanka z liścia. To ja sobie spróbuje :-) po świętach :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 19 Marca 2008 Autor Share Napisano 19 Marca 2008 Dałem na niego woreczek. Czy to mu wystarczy? Jakie są jeszcze sposoby do zwiększenia wilgotności oprócz foggera i terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Co do ukorzeniania to mogę Ci powiedzieć, że nie jest to aż tak trudne jak to na forum często piszą. Myślę że wystarczy mu woreczek żeby dać mu prawidłową wilgoć, poza tym musi mieć dużo światła (oczywiście nie bezpośredniego) no i tylko tu jest mały problem. Musi go mieć ok 14 godzin na dobę. Ja miałem dużą ventricossę po czym mi się znudziła i ją pociachałem na 3-liściowe kawałeczki i po 2-3 miesiącach z wszystkich wyrosły nowe rośliny które już puszczają dzbanki. Aha, i co do ukorzeniacza to ja nie dałem ani grama na żadną z tych sadzonek i jakoś wszystkie dobrze wyrosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Bo do dzbaneczników nie potrzebny jest ukorzeniacz, ale niektórzy lubią utrudniać sobie życie. W gruncie rzeczy to bardzo proste jak masz warunki. Ta foliówka powinna być z tych przejrzystych a nie białawych jakby co. Wolę napisać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 20 Marca 2008 Autor Share Napisano 20 Marca 2008 Czy tak może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi