Skocz do zawartości

Nepenthes Ventrata

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Po co w wodzie? chyba ,że dodałeś ukorzeniacza. Wsadz go w podłoże tylko, że przez pierwszy miesiąc stale musi być dość wilgotne i przyda się pryskanie.

Edytowane przez paulo09
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jaka jest szansa, że się ukorzeni? Przy wkładaniu lekko uszkodziłem łodygę - lekko złamałem i w dwóch miejscach obdarłem (tą część, która teraz jest w ziemi).

Zdjęcie:

post-2812-1205864017.jpg

Dać mu trochę torfowca? Jest codziennie pryskany 2-3 razy na dzień.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Możesz ciąć ale z centymetr lub dwa niżej - pod liściem (węzłem). Liść o którym mowa usuń - do niczego się nam nie nada a będzie tylko utrudniał sadzenie rośliny.

A ja mam pytanie da się może ukorzenić z samego liścia przy dobrych warunkach? Ktoś próbował?

Odnośnik do odpowiedzi

Co do liścia to nie wiem, jak się kiedyś pytałem na forum powiedzieli, że nie.

Warunki jakie ma moja sadzonka:

-podlewany raz dziennie,

-południowe okno (dużo słońca),

-keramzyt,

-na górze mech torfowiec,

-pryskany 2-3 razy dziennie,

Czegoś mu jeszcze brakuje?

Odnośnik do odpowiedzi

Tak generalnie optymalne warunki do ukorzeniania to wilgotność powietrza 80-100%, światło 14-16 godzin na dobę, temperatura 20-25*C, więc ciutkę ci brakuje.

Podobno ktoś kiedyś twierdził, że się da ukorzeniać z liścia, ale nic na ten temat więcej nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ukorzeniania to mogę Ci powiedzieć, że nie jest to aż tak trudne jak to na forum często piszą.

Myślę że wystarczy mu woreczek żeby dać mu prawidłową wilgoć, poza tym musi mieć dużo światła (oczywiście nie bezpośredniego) no i tylko tu jest mały problem. Musi go mieć ok 14 godzin na dobę. Ja miałem dużą ventricossę po czym mi się znudziła i ją pociachałem na 3-liściowe kawałeczki i po 2-3 miesiącach z wszystkich wyrosły nowe rośliny które już puszczają dzbanki.

Aha, i co do ukorzeniacza to ja nie dałem ani grama na żadną z tych sadzonek i jakoś wszystkie dobrze wyrosły. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Bo do dzbaneczników nie potrzebny jest ukorzeniacz, ale niektórzy lubią utrudniać sobie życie. W gruncie rzeczy to bardzo proste jak masz warunki.

Ta foliówka powinna być z tych przejrzystych a nie białawych jakby co. Wolę napisać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.