michcup Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 jakiej mieszanki wymaga tłustosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 19 Marca 2008 Share Napisano 19 Marca 2008 Kwaśny torf, perlit ew. piasek ... Proporcje z tego co sie orientuje to 2 : 1. Chodz moge sie mylić ... Dlatego mnie poprawcie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 # Tłustosze: a) podłoże o pH 3 – 5 torf + żwirek w proporcji 1 : 1 B) torf + wermikulit w proporcji 1 : 1 c) torf + mech torfowiec + piasek w proporcji 1 : 1 : 1 d) dla odmian tropikalnych piasek + wermikulit w proporcji 1 : 1 podłoże takie należy pokryć trzycentymetrową warstwą torfu. From flytrap.pl polecam poznać tą stronę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Można i tak ... Chodz wg. mnie tłustosze są dosyć tolerancyje pod względem podłoża ... U mnie rosną i w czystym torfie i mieszance torfu/perlitu i żwiru i w obu przypadkach rosną świetnie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roszka Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 A czy można stosować mieszankę torfu z biohumusem (do tłustoszy bądź innych owadożernych)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Nie ... Biohumus ma podobne właściwości co kompost ... czyli posiada duzo składników mineralnych, a to ni jak ma sie do roslin owadożernych ... Podłoze musi być maksymalnie ubogie w składniki mineralne ... Czysty torf/piasek do tłustoszy ... >>> http://portalwiedzy.onet.pl/83879,,,,biohumus,haslo.html M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Środowisko naturalne: Północne, porośnięte mchem stoki górskie, bogate w wapno. Jeśli takie jest środowisko naturalne cyclosecty to czy powinno się ją hodować w zakwaszonym torfie?? Przecież wapno odkwasi glebę a mięsożerne lubią pH 4.5-5.5 Czyli jak to jest z tym tłustoszem? Edytowane 16 Czerwca 2008 przez Morlok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Za szybki, to ja ogólnie nie jestem, a na tłustoszach nie zbyt się znam. Nie wiem jak tłustosze meksykańskie, ale one świetnie mi rosły w kwaśnym torfie z dużą ilością piasku, tak lekko 1:2 torf:piasek. Jednak dowiedziałem się wiele ciekawych informacji na temat rodzimych tłustoszy, co umożliwiło mi ich uprawę z sukcesem. Mianowicie rosną na eutroficznych torfowiskach nawapiennych. To mnie trochę dręczyło, bo eutroficzny, oznacza bogaty w związki organiczne. I dopiero bo długiej analizie pewnych informacji i obserwacji doszedłem do wniosku, że to są bardzo parszywe rośliny owadożerne. One wcale nie rosną na ubogim podłożu, a wręcz przeciwnie. Rosną dziady na bardzo fajnym i zasobnym podłożu, jak na rośliny owadożerne. Jeszcze trochę się boję, ale moje eksperymenty przynoszą rezultaty. Przede wszystkim podłoże nie może być zbyt czyste i mokre, jedynie ciągle lekko wilgotne. Poza tym, spora większość, w tym wszystkie nasze tłustosze, rosną na podłożu wapiennym, wiec dobrze dodać coś takiego jak dolomit, bez jakiś obaw. Próbowałem także zabrudzić podłoże glinką z piaskiem. Mam taką w jednym miejscu i się to sprawdziło. Nie wiem natomiast, jak wyszłoby zabrudzenie torfu odrobiną ziemi kwiatowej. Mój przepis na podłoże dla tłustoszy wygląda następująco: 4:2:1 torf: piasek: dolomit + ewentualnie szczypta jakiegoś brudnego podłoża, dla smaku. I pamiętajcie, TYLKO LEKKO WILGOTNE. NIE MOKRE. Tłustosze rosną jak oszalałe. Stanowisko nasłonecznione jedynie od wschodu lub zachodu, tak na marginesie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Ja używam podobnej mieszanki co sephalotusa a mianowicie piasek + perlit z torfem w stosunku 3 : 1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Ja trzymam w torfie bez dodatkow i rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi