Skocz do zawartości

Podłoże Dla Tłustosza

michcup

Rekomendowane odpowiedzi

# Tłustosze:

a) podłoże o pH 3 – 5 torf + żwirek w proporcji 1 : 1

B) torf + wermikulit w proporcji 1 : 1

c) torf + mech torfowiec + piasek w proporcji 1 : 1 : 1

d) dla odmian tropikalnych piasek + wermikulit w proporcji 1 : 1 podłoże takie należy pokryć trzycentymetrową warstwą torfu.

From flytrap.pl polecam poznać tą stronę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Można i tak ... Chodz wg. mnie tłustosze są dosyć tolerancyje pod względem podłoża ... U mnie rosną i w czystym torfie i mieszance torfu/perlitu i żwiru i w obu przypadkach rosną świetnie ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ... Biohumus ma podobne właściwości co kompost ... czyli posiada duzo składników mineralnych, a to ni jak ma sie do roslin owadożernych ...

Podłoze musi być maksymalnie ubogie w składniki mineralne ... Czysty torf/piasek do tłustoszy ...

>>> http://portalwiedzy.onet.pl/83879,,,,biohumus,haslo.html

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Środowisko naturalne: Północne, porośnięte mchem stoki górskie, bogate w wapno.

Jeśli takie jest środowisko naturalne cyclosecty to czy powinno się ją hodować w zakwaszonym torfie?? Przecież wapno odkwasi glebę a mięsożerne lubią pH 4.5-5.5 wacko Czyli jak to jest z tym tłustoszem?

Edytowane przez Morlok
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Za szybki, to ja ogólnie nie jestem, a na tłustoszach nie zbyt się znam. Nie wiem jak tłustosze meksykańskie, ale one świetnie mi rosły w kwaśnym torfie z dużą ilością piasku, tak lekko 1:2 torf:piasek. Jednak dowiedziałem się wiele ciekawych informacji na temat rodzimych tłustoszy, co umożliwiło mi ich uprawę z sukcesem. Mianowicie rosną na eutroficznych torfowiskach nawapiennych. To mnie trochę dręczyło, bo eutroficzny, oznacza bogaty w związki organiczne. I dopiero bo długiej analizie pewnych informacji i obserwacji doszedłem do wniosku, że to są bardzo parszywe rośliny owadożerne. One wcale nie rosną na ubogim podłożu, a wręcz przeciwnie. Rosną dziady na bardzo fajnym i zasobnym podłożu, jak na rośliny owadożerne.

Jeszcze trochę się boję, ale moje eksperymenty przynoszą rezultaty. Przede wszystkim podłoże nie może być zbyt czyste i mokre, jedynie ciągle lekko wilgotne. Poza tym, spora większość, w tym wszystkie nasze tłustosze, rosną na podłożu wapiennym, wiec dobrze dodać coś takiego jak dolomit, bez jakiś obaw. Próbowałem także zabrudzić podłoże glinką z piaskiem. Mam taką w jednym miejscu i się to sprawdziło. Nie wiem natomiast, jak wyszłoby zabrudzenie torfu odrobiną ziemi kwiatowej.

Mój przepis na podłoże dla tłustoszy wygląda następująco: 4:2:1 torf: piasek: dolomit + ewentualnie szczypta jakiegoś brudnego podłoża, dla smaku. I pamiętajcie, TYLKO LEKKO WILGOTNE. NIE MOKRE. Tłustosze rosną jak oszalałe. Stanowisko nasłonecznione jedynie od wschodu lub zachodu, tak na marginesie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.