kamil.sagan Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Oto kilka zdjęć D.M. "Cudo" Kupiłem jesienią i ładnie mi rośnie Napiszcie czy sie podoba, jak nie to tez piszcie Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Jakie to maleństwowe Mimo to ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 ale za to jakie kochane :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 SUPCIO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Rzeczywiście ładna i zdrowa ta muchołówka, ale osobiście nie przepadam za takimi "cudeńkami" ... Ja wolę czysto gatunkowe rośliny ew. jakieś ładne krzyżówki ... Oczywiście uprawa takich osobników jest trudniejsza od zwykłych roślin i tu masz plus ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Trzeba przyznać, że zadbana muchołówka, ale nie podobają mi się takie potworki. To czysta gatunkowo roślina, tyle że mutant z probówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Mnie bardzo sie podoba, aczkolwiek dla mnie to trochę....hmmmm...jakby okaleczona roslina, co nie wyklucza tego, ze pieknie Ci rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 świetna roślina, ładnie zadbana Czy można wiedzieć gdzie została kupiona? Cudo bardzo podoba mi się jako muchołówka i jak najbardziej jest czystą odmianą, choć o nieco odmiennym, jak widzimy, wyglądzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 yyyy kiedyś na forum nepenti były 3 sztuki do kupienia ale to na jesieni i nie wiem czy można gdzieś ją dostać. Pamiętam ze od razu sie w niej zakochałem A właśnie wszyscy piszą ze to jakiś mutant jest itp A mi sie nie wydaje tak To po prostu taka odmiana Jak by to był mutant to by była pewnie kultywarą. Czyli jeżeli dajmy na to by mi zakwitła i zapyliłbym to z nasionek podobne by wyrosły?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Nie wyrosną ci takie z nasion, nawet zakładając, że ta odmiana jest płodna. To jest mutant, muchołówki nie mają żadnych odmian, tylko kultywary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 (edytowane) Tak trochę to wszystko zbierając w całość. Kultywar to roślina, którą można rozmnożyć tylko wegetatywnie i istotnie nie da się otrzymać (lub jest to bardzo utrudnione) tych roślin z nasion, jeżeli w ogóle są zdolne do ich wytworzenia. W przypadku muchołówek, można jak najbardziej otrzymać niektóre z nasion i dlatego uważam, że można mówić przy nich o odmianach. Mutantem myślę można nazwać każdą z >>odmian Wracając do 'cudo' - nie słyszałem żeby komuś udało doprowadzić ją do kwitnięcia, tym bardziej więc nie można jej rozmnażać z nasion. Myślę więc że określanie jej jako "kultywar" jest jak najbardziej słuszne. Edytowane 22 Marca 2008 przez moof Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 , moim zdaniem nie wszystkie można nazwać mutantami. Odmiany czerwone spokojnie da się wyhodować przez sztuczną selekcję pożądanie wybarwiających się muchołówek, natomiast cudo, wacky traps i inne takie to mutanty z probówek i tu określenie jest jak najbardziej trafne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 To 'cudo' mozna porownac do tego 'pon-pona', tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Nie, mutacja 'cudo' utrzymuje się przez całe życie i można ją rozmnażać, chociaż ciężko. Pom pom nie da się rozmnażać i utrzymuje najwyżej rok, do zimowania a potem roślina wraca do pierwotnej postaci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 No to jak sie robi to 'cudo', jak wyzej bylo napisane ze to nie jest odmiana. Jakies specialne warunki, czy cos? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi