Skocz do zawartości

Moje "cudo" :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Rzeczywiście ładna i zdrowa ta muchołówka, ale osobiście nie przepadam za takimi "cudeńkami" ... Ja wolę czysto gatunkowe rośliny ew. jakieś ładne krzyżówki ... ^_^ Oczywiście uprawa takich osobników jest trudniejsza od zwykłych roślin i tu masz plus ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

świetna roślina, ładnie zadbana :) Czy można wiedzieć gdzie została kupiona?

Cudo bardzo podoba mi się jako muchołówka i jak najbardziej jest czystą odmianą, choć o nieco odmiennym, jak widzimy, wyglądzie.

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy kiedyś na forum nepenti były 3 sztuki do kupienia ale to na jesieni i nie wiem czy można gdzieś ją dostać. Pamiętam ze od razu sie w niej zakochałem :D A właśnie wszyscy piszą ze to jakiś mutant jest itp A mi sie nie wydaje tak To po prostu taka odmiana Jak by to był mutant to by była pewnie kultywarą. Czyli jeżeli dajmy na to by mi zakwitła i zapyliłbym to z nasionek podobne by wyrosły??

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę to wszystko zbierając w całość. Kultywar to roślina, którą można rozmnożyć tylko wegetatywnie i istotnie nie da się otrzymać (lub jest to bardzo utrudnione) tych roślin z nasion, jeżeli w ogóle są zdolne do ich wytworzenia. W przypadku muchołówek, można jak najbardziej otrzymać niektóre z nasion i dlatego uważam, że można mówić przy nich o odmianach. Mutantem myślę można nazwać każdą z >>odmian

Wracając do 'cudo' - nie słyszałem żeby komuś udało doprowadzić ją do kwitnięcia, tym bardziej więc nie można jej rozmnażać z nasion. Myślę więc że określanie jej jako "kultywar" jest jak najbardziej słuszne.

Edytowane przez moof
Odnośnik do odpowiedzi

niee, moim zdaniem nie wszystkie można nazwać mutantami. Odmiany czerwone spokojnie da się wyhodować przez sztuczną selekcję pożądanie wybarwiających się muchołówek, natomiast cudo, wacky traps i inne takie to mutanty z probówek i tu określenie jest jak najbardziej trafne.
Odnośnik do odpowiedzi

Nie, mutacja 'cudo' utrzymuje się przez całe życie i można ją rozmnażać, chociaż ciężko. Pom pom nie da się rozmnażać i utrzymuje najwyżej rok, do zimowania a potem roślina wraca do pierwotnej postaci.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.