kamil.sagan Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 ojjjjjjjj tam... mutant nie mutant, warto miec w swojej kolekcji rożne ciekawostki. Moze i sztucznie wytworzone ale pokazują możliwości genetyczne danej rośliny, takie "a co by było gdyby...". Przeciez jezeli natura faworyzowała by małe osobniki muchołówek, to napewno podczas naturalnego procesu zmienności genetycznej i mutacyjnej wytworzyły by sie takie dzikie roślinki.... ojjj dobra juz nic nie pisze, moje zamiłowanie do biotechnologii sie włącza Pozdrawiam:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Kultywar to roślina, którą można rozmnożyć tylko wegetatywnie i istotnie nie da się otrzymać (lub jest to bardzo utrudnione) tych roślin z nasion, jeżeli w ogóle są zdolne do ich wytworzenia. Odmiana się rozmnaża przez nasiona, 'cudo' nie. Uzyskano kiedyś takiego trwałego mutanta w hodowli in vitro i rozmnażają z liści. Moze i sztucznie wytworzone ale pokazują możliwości genetyczne danej rośliny, takie "a co by było gdyby...". Przeciez jezeli natura faworyzowała by małe osobniki muchołówek, to napewno podczas naturalnego procesu zmienności genetycznej i mutacyjnej wytworzyły by sie takie dzikie roślinki. Nie sądzę, te wszystkie wydziwiane rośliny są bardzo wrażliwe i nie dałyby sobie rady poza hodowlami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 bo mamy takie warunki a nie inne... no ale ok zgadzam sie teraz by dziko nie przetrwała. Jednak bez takich mutantów zwolennicy czystych odmian nie doceniali by swoich ulubieńców Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Jeszcze takie jedno pytanie odnoście tej muchołówki ... Czy jest ona zdolna do łapania much itp. ... ? Czy te łapki otwierają sie czy są cały czas zamknięte ... ?I do jakich rozmiarów max dorasta ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 22 Marca 2008 Autor Share Napisano 22 Marca 2008 niom tak pułapki zamykją sie:) tyle ze zdoła złapać najwyżej muszke owocówke A codo wielkości... hmmm no nie urośnie dużo większa niż jest na zdj Najwyżej bedzie miała wiecej pułapek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 a czy mutacja mutanta z nepenti (taki biało-zielony) utrzymuje się przez całe życie? albo wacky traps(dobrze napisałem??) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Utrzymują się, inaczej nie byłyby w ogólnej sprzedaży. Ta białozielona ma taki specyficzny sposób wybarwiania się z tego co wiem, więc zimą jest zielona, ale zawsze ją możesz wybarwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ja mam mutanta 1 i narazie jest zielony ale przyszedl mi z listkiem zielonym, a biala plapką. Ale będe musiał sprawić sobie double green Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 tzn które?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 szkoda,że taki mutant biało zielony kosztuje na nepenti 168 zł... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Jeśli się nie mylę to jest to domiana stworzona przez Łukasza ale chyba się nie myle I "Variegate" to jest nowa nazwa mutana 1. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Jeśli się nie mylę to jest to domiana stworzona przez Łukasza ale chyba się nie myle chyba sie mylisz bo z tego co pamiętam do tej pory lukasz wyhodował 1 mutanta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Kwiatek nie ma już mutant 1 tylko teraz jest "Variegate", bo pytałem się Łukasza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Z tego co ja widzę na zagranicznych stronach mutant 1 zwie sie 'Dutch Variegata' czyli ktoś coś przekręcił. mutant 1 sie przewijał od dawna, coś co niby Łukasz stworzył, a tak naprawdę stworzyli ludzie z Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego powstało w zeszłym roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 To może niech Lukasz napisze co i jak bo ja już sam nie wiem o co to chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi