moof Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 (edytowane) Szamanka ma rację, 'Mutant 1' jest nazywany 'Dutch variegata'. http://www.plantev.de/pages/fotos/dionaea-df1.html Taka nazwa przyjęła się na zachodzie. Edytowane 24 Marca 2008 przez moof Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 25 Marca 2008 Share Napisano 25 Marca 2008 Z tego co ja widzę na zagranicznych stronach mutant 1 zwie sie 'Dutch Variegata' czyli ktoś coś przekręcił. mutant 1 sie przewijał od dawna, coś co niby Łukasz stworzył, a tak naprawdę stworzyli ludzie z Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego powstało w zeszłym roku. Nie, nie Szamanko, ja mialem dorosla rosline (ktorej zdjecia sa na stronie), dokonalem samozapylenia, dalem z niej nasiona do in vitro i na szczescie sie udalo, ze z nasion dalej ta mutacja zostala utrzymana. Wymienilem sie kiedys ze Stefanem Lenssenem i wspolnie nazwalismy ja dutch variegate (mialem 2 rosliny w doniczce i mialy dlugie liscie rosnace do gory), ale nasze rosliny sa obecnie w kilku klonach (tylu ile zostalo wysianych nasion do in vitro) i niektore sie ploza po ziemi, niektore robia dlugie liscie, niektore sa cale biale i w ogole nie rosna, dlatego generalnie przyjelismy robocza nazwe variegate. Zarejestrowanie nowej odmiany da uniwersytetowi dodatkowe pieniadze, wiec oczywiscie po testach zostanie zarejestrowana przez uniwersytet, a nam pozostanie prestiz. Mysle, ze zostanie nazwa variegate lub bohemica variegate. Cena jest taka, bo wiele sadzonek wyrasta calych bialych i nie sa zdolne do rosniecia co wiaze sie ze strata. Musimy je odzielac i izolowac. co do pom poma to nadal jest pom pom i robi sie teraz czerwony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi