Skocz do zawartości

Moje "cudo" :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Z tego co ja widzę na zagranicznych stronach mutant 1 zwie sie 'Dutch Variegata' czyli ktoś coś przekręcił.

mutant 1 sie przewijał od dawna, coś co niby Łukasz stworzył, a tak naprawdę stworzyli ludzie z Wrocławskiego Ogrodu Botanicznego powstało w zeszłym roku.

Nie, nie Szamanko, ja mialem dorosla rosline (ktorej zdjecia sa na stronie), dokonalem samozapylenia, dalem z niej nasiona do in vitro i na szczescie sie udalo, ze z nasion dalej ta mutacja zostala utrzymana. Wymienilem sie kiedys ze Stefanem Lenssenem i wspolnie nazwalismy ja dutch variegate (mialem 2 rosliny w doniczce i mialy dlugie liscie rosnace do gory), ale nasze rosliny sa obecnie w kilku klonach (tylu ile zostalo wysianych nasion do in vitro) i niektore sie ploza po ziemi, niektore robia dlugie liscie, niektore sa cale biale i w ogole nie rosna, dlatego generalnie przyjelismy robocza nazwe variegate.

Zarejestrowanie nowej odmiany da uniwersytetowi dodatkowe pieniadze, wiec oczywiscie po testach zostanie zarejestrowana przez uniwersytet, a nam pozostanie prestiz. Mysle, ze zostanie nazwa variegate lub bohemica variegate.

Cena jest taka, bo wiele sadzonek wyrasta calych bialych i nie sa zdolne do rosniecia co wiaze sie ze strata. Musimy je odzielac i izolowac.

co do pom poma to nadal jest pom pom i robi sie teraz czerwony :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.