szerszen Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Dziendobry narazie kupowalem do moich roslin torf z zoonatura ktory mial odczyn ph5-8. Niewiem czy moim muchołówka, rosiczka ic sie ie stanie czekam na odpowiedz rosiczki mam 3 tygodnie ale nie widze zadnych zlych objaw a muchołówka przyjechala mi wczoraj.Czekam na od. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Bezpieczniej będzie jeśli kupisz torf o ph od 3,5 do 5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 23 Marca 2008 Autor Share Napisano 23 Marca 2008 tylko gzdie morzna kupic taki torf ale nie na allegro tylko w jakims sklepie znasz taki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ja znam taki i nazywa się sklep ogrodniczy Ewentualnie Obi, Castorama, ale tam mają duże opakowania z reguły. Ph 5-8 zupełnie się nie nadaje to już jest odczyn obojętno-zasadowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ja np uzywam ziemi do paproci ph 5,5 - 6 I mysle ze jest odpowiednia ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ja np uzywam ziemi do paproci ph 5,5 - 6 Ph za wysokie. Takie podłoża zazwyczaj zawierają jakieś nawozy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 23 Marca 2008 Share Napisano 23 Marca 2008 Ziemia do paproci nie nadaje się w uprawie roślin owadożernych. Ph 5,5 - 6 to też niezbyt dobry parametr dla takiego podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 kupilem 20 l torfu ogrodniczego o sterzeniu 3,5-4,5 ph czy taki bedzie odpwiadal moim roslinom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Tak, takie pH będzie odpowiednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szerszen Napisano 26 Marca 2008 Autor Share Napisano 26 Marca 2008 tylko ten torf nie jest specjalnie dobrze zmielony wiec sie nada owisz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Witaj Ja zawsze jak kupuje torf najpierw go czyszcze czyli czystu bez gródek kożeni itp. odkładam a tą reszte miele maszynką która kiedyś mojej mamie służyła do robienia makaronu . Może wydawać się to troszke dziwne ale pomaga bo mam czysty torfik 1 klasy . Do rosiczke dodaje jeszcze perlitu i bardzo ładnie rosną . Do torfu dla muchołówek dodaje piasek lub sadze w czystym torfie a nasiona sadze w czystym torfie . Tyle z mojej storny . Mam nadzieje że pomogłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi