Skocz do zawartości

Pomoc Dla Dzbanka

M@teusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój dzbanecznik dzięki mojej niewiedzy jest coraz w gorszym stanie!

Zbudowałem dla niego coś w stylu mini terrarium gdzie ma większą wilgotność. Niestety nie wiem co mu dolega.

Jak nowy liść rośnie to zaraz potem zaczyna usychać, brązowieć. Nie mówiąc już o samych dzbankach. Ale na nie na razie nie liczę. Chcę zapewnić mu takie warunki żeby wypuszczał zdrowe, zielone liście takie jak ten dzbanecznik znaleziony w necie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85ec9086d4b0a0da.html

Na początku stał sobie na południowo wschodnim oknie(przez zimę- kupiłem go na wystawie storczyków we wrześniu w ogrodzie UW). Teraz ze względu na coraz większą siłę słońca przestawiłem go na półkę i stoi pod żarówką energooszczędną 9W.

Jeszcze jego zdjęcia dam do obeznania się w temacie:

53e466440275dfb3m.jpg 8b3c10ae5c6d269fm.jpg 15461352b1054f84m.jpg acb6b5d6d5c096d5m.jpg 9c19747bf79bfd37m.jpg

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie że powinieneś podlewać troszke wiecej i postaraj się skombinować wodę destylowaną. Z tego co czytałem lepsza od przegotowanej jest nawet zwykła karnówka ale czy to prawda to niejestem pewny :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz z tego co piszesz to prawdopodobnie ventrata, więc zrób tak- podlej do "syta" roslinę- żeby przeciekło aż na samo dno- i pozwól odcieknąć wodzie,później postaw tą roslinkę na jakimś ładnie oświetlonym miejscu- nie w pełnym słońcu ale bardzo jasnym.

Jak zrobisz to to roślina powinna odżyć- jesli to ventrata to nic jej nie będzie bo ona jest bardzo tolerancyjna.

Myślę że ta zła kondycja jest przez brak energii- roślina pod 9 watówką nie ma szans żeby przeżyć. Ma jakaś energię żeby wytworzyć liście, ale nie może ich utrzymać.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja jak poprzednika zapewnij mu dostatecznie dużo światła (odpowiedniego) Co do podlewania to raczej przelanie powoduje czernieni liści niż za mała wilgotność podłoża. Niestety ale dzbanki to dość wymagający podopieczni z resztą jak cała reszta owadożerów, najważniejsza sprawa to długi dzień i dużo światła (odpowiedniego)

Odnośnik do odpowiedzi

OK zrobię jak mówicie! DZIĘKUJĘ!!!

Jak na razie podlałem przegotowaną , ale w tygodniu skoczę po destylkę!

Poł-wsch okno, tylko będzie rosło za papirusem, więc będzie miało "rozproszone światło".

pozdawiam, mat!

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pofalowanie liści nasuwa mi myśl, że może to być za niska wilgotność, poza tym też zdaje mi się,, że roślina ma za sucho. Capoeirista4, bardzo ciekawa teoria z tym światłem. Nigdy coś podobnego nie przyszło mi do głowy, żeby roślina miała energie tylko na wytworzenie liścia. Ehhh... Ciągle jeszcze wielu rzeczy uczy mnie to forum. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Capoeirista4, bardzo ciekawa teoria z tym światłem. Nigdy coś podobnego nie przyszło mi do głowy, żeby roślina miała energie tylko na wytworzenie liścia. Ehhh... Ciągle jeszcze wielu rzeczy uczy mnie to forum. Pozdrawiam.

Wyczuwam tu ironię...

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT

Capoeirista4, bardzo ciekawa teoria z tym światłem. Nigdy coś podobnego nie przyszło mi do głowy, żeby roślina miała energie tylko na wytworzenie liścia. Ehhh... Ciągle jeszcze wielu rzeczy uczy mnie to forum. Pozdrawiam.

Wyczuwam tu ironię...

hehe :) Oczywiście to co napisał Capoeirista4 to nie prawda. Skoro roślina wytworzyła liść to już nie potrzebuje energii na jego utrzymanie gdyż liść dostarcza energii z fotosyntezy całej roślinie (w tym sobie). Jak dla mnie to po pierwsze złe podłoże (za bardzo zbite, mało przepuszczalne, korzenie nie mają jak oddychać), oraz jak pisali poprzednicy za mało światła. O tej porze roku nie ma sensu stawiać dzbanecznika na parapet bo i tak będzie tam miał za mało światła. Lepiej trzymać go chociażby pod żarówką energooszczędną, nie jest to duży koszt a roślinie napewno pomoże.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość misiek_gd

Capoeirista4 ma racje może nie ubrał tego w dobre słowa. Prawda jest taka ze ja sie nie przejmuje swoimi roslinami (znaczy nie tworze im terrarium, doswietlania nie stosuje) moj dzbanek stoi na parapecie w pełnym słoncu - i w zasadzie nie szkodzi mu to chyba ze sie odpazy od szyby. Wypuszcza wciaz nowe dzbanki mimo ze mam bardzo suche mieszkanie - najwazniejsze to duzo swiatła i dobre podłoze (zawsze wilgotne) // zreszta zauwazyłem ze wiekszosc roslin owadozernych bardzo dobrze czuje sie w pełnym słoncu (okna mam północno-wschodnie - czyli słonce od rana do 12 operuje mocno) rosliny wewnatrz mieszknia rosna słabiej. Moja propozycja daj mu swiatła ale nie elektryczne substytuty tylko słonce i wilgotnosc. Pozdrawiam

post-3849-1209041381.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.