Skocz do zawartości

Zmarniała Muchołówka

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wam też tak zmarniała muchołówka podczas puszczania pędu kwiatowego? Pęd ma ok 35cm.

post-2812-1206441908.jpg

Stare pułapki powoli usychają (żółty), nowe są bardzo małe (czerwony), albo usychają zanim się rozwiną (biały).

Czy to normalne?

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zdecydowanie brak tej muchołówce światła. Zwróć uwagę na nienaturalnie długie i cienkie liście. Takie pułpaki, które się nie rozwijają to także objaw nieodpowiedniego oświetlenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zdecydowanie brak tej muchołówce światła. Zwróć uwagę na nienaturalnie długie i cienkie liście. Takie pułpaki, które się nie rozwijają to także objaw nieodpowiedniego oświetlenia.

Gdybym jej uciął pęd kwiatowy to by pomogło?

Edit:

Gdy nie było pędu rosła dobrze.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Im większa moc tym lepiej, więc wybierz ją sobie sam, wg mnie 20W i więcej.

reszta symboli się ci nie przyda, bo w sklepach zazwyczaj nie mają nic poza 2700K, a ra rzadko jest mniejsze niż 8, chociaż 9 lepsze. To pierwsza cyfra w takiej 3cyfrowej liczbie która powinna gdzieś tam być

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego co zrozumiałem 2000K i w górę? :P A dużo takie ciągnie na dzień 12h prądu?

Edit:

Po prostu się w tym nie orientuję, od razu kupiłbym dwie i doświetlałbym wszystkie roślinki.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, 20 W i w górę, xxxxK to temperatura barwowa, i raczej nie będziesz miał wyboru w zwykłym sklepie, aczkolwiek jeśli będziesz miał możliwośc to weź więcej niż 2700K (warm white).

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie rozkwitła! Teraz tylko pytanie jak zapylić. Nie chodzi mi o sposób tylko gdzie tu jest znamię słupka?

post-2812-1206876466.jpg

Bardzo mnie to zdziwiło - rano był sam pąk, za niecałą godzinę, gdy słońce przyświeciło kwiat był już rozwinięty.

Edit:

Zrobić tak jak zaznaczyłem na rysunku? Czyli z tego przenieść pyłek na tamto drugie?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.