janoz52 Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Na forum pisze że wykwity soli powstają od podlewania złą wodą, ja podlewam wodą demineralizowaną i wykwity zaczęły się pojawiać. Czym to może być spowodowane? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Zła jakość torfu ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 a jak się nie przesadzi rośliny to może paść?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Szczerze mówiąc to nie wiem , ale u mnie nie było problemu . Rośliny z wikwitami nie rosły najlepiej ale też nie było czegoś tekiego by nie rosły wogóle . Nie zgodził bym się z złą jakością torfu ponieważ przyczyna jest podlewanie twardą woda . Jeśli chcesz zlikwidować wykwity soli musisz zmienić wode na destylke Więc możśe roslina była wcześniej podlewana zwykła np. przegotowaną wodą a teraz jest destylką czyi radził bym zmienić torf na nowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 (edytowane) Nie do końca kwestia złej wody. Torf często już na początku ma nieco minerałów, które przy podlewaniu do podstawka są wmiatane przez podsiąkającą wodę na górę niestety Co do wpływu na rośliny to na starsze nie ma aż takiego wpływu, ale kiedyś wykwity mi się porobiły na małej capensis i zdechła Edytowane 27 Marca 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 zauważyłem że torf jest po prostu ciepły, słońce jest takie że woda w podstawku robi się troche ciepła, i torf też. Czy to nie od tego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 28 Marca 2008 Share Napisano 28 Marca 2008 Nie, to albo kiepska woda, albo kiepski torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 28 Marca 2008 Autor Share Napisano 28 Marca 2008 Kupiłem ten torf, co pokazałaś mi na allegro, woda demineralizowana kupowana na stacji benzynowej (5L) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 a co to są wykwity soli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 (edytowane) a co to są wykwity soli http://www.google.pl/search?q=wykwity+soli...lient=firefox-a Edytowane 29 Marca 2008 przez jkwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Kupiłem ten torf, co pokazałaś mi na allegro, woda demineralizowana kupowana na stacji benzynowej (5L) Widać torf był jednak nieco zanieczyszczony, też mi się tak zdarzyło przy torfie od alberciarza niestety Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi