PioFer Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 (edytowane) Witam. Niedlugo do mojej hodowli dolaczy S. purperea w zwiazku z tym mam pytanie. Jakie podloze najlepiej zastosowac ? do dyspozcji mam perlit/wermikulit/piasek. Roslina bedzie srednich rozmarow. Pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz. Edytowane 29 Marca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Piasek gruboziarnisty 1 część i 2 części torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Nasypac do podstawka keramzytu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 można, ale nie jest to konieczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Jest to zbędne, co najwyżej daj troche keramzytu na dno doniczki a nastepnie przysyp podłożem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 A czy piasek z rzeki (srednio zanieczyszczona) po wygotowaniu, wypłukaniu bedzie dobry ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Wg mnie będzie dobry, kupny piasek też jest skądś wykopywany, zapewne nierzadko z rzeki, morza itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Tata go kupowal juz jakies 3 lata temu i mowil ze nie jest zanieczyszczony chemia budowlana a prosto z rzeki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Więc tak jeśli to jest gruboziarnisty to czemu nie. Wyparz 2 razy i zmieszaj z torfem. Jeśli jednak jest to piasek drobnoziarnisty taki jak na plaży to w mniejszmy stopniu spełni swe zadanie drenażowe i co za tym idze ytrzeba go więcej zużyc. W ostateczności możesz użyć perlitu ,ja staram sie go unikać bo w pewnych warunkach zaczyna się rozkładać i podtruwa rośliny. Sadząc rośliny czytajcie o ich naturalnym środowisku i starajcie się stosować podłoża zbliżone składem do naturalnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Jest to piasek drobny zmieszany z gruby ale przepuszcze go przez sitko i powinno byc ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi