PioFer Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 (edytowane) Witam. Co sadzicie o tych dodatkach do podloza. Jakie sa wasze opinie na ich temat, czy warto je stosowac ? Pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 perlit, korek, kora i styropian całkiem nieźle się nadają jako substraty mieszanki do dzbaneczników, perlit czasem się też dodaje tłustoszom, zastosowań węgla za bardzo nie widzę. Aa, na skałkach z lawy czasem się sadzi tłustosze, ale to raczej żeby ładnie wyglądało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Czytalem ze wegiel aktywny ma za zadanie wchlaniac szkodliwe substancje z podloza ale jak jest na prawde to sam nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ja na temat węgla aktywnego wiem jedynie to, że ma zastosowanie w filtrach do oczyszczania powietrza w maskach przeciwgazowych Ale jednak może to mieć coś wspólnego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Wermikulit- lekki ,po zmieszaniu z rozdrobniona kora i torfem idealne podloze dla tlustoszy., Perlit- po zmieszaniu z torfem (moze swobodnie zastapic piasek) b. dobre podloze dla mucholowek i kapturnic jednak po pewnym czasie zaczyna podtruwac rosliny, Korek- szybko plesnieje, Styropian- idealny w mieszankach dla helek i dzbankow, Kora- dobra w mieszankach dla tłustoszy i dzbankow oczywiscie drobno mielona, Wegiel Drzewny- uzupelnienie podloza dla dzbankow( w malych ilosciach), Lawa Wulkaniczna- alternatywa dla piasku, perlitu i styropianu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Ale co wy chcecie czyścić w torfie? Podlewać destylką a nie kombinować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi