PioFer Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 (edytowane) Witam. Mam pewnien problem z moimi 2 rosiczkami D. capensis 'Typical'. Problem polega na usychaniu lisci, czernieniu koncowek. Problem pojawil sie pod koniec zimy gdy rosliny zaczely puszczac nowe liscie. Rosiczki stoja na poludniowym parapecie lecz ubieglego roku staly na zachodnim pozniej poludniowym ale ich kondycja byla o wiele lepsza. Oczywiscie wszystkie zmarniale liscie ucinam. Co moze byc powodem zlego stanu roslin, co mam zrobic ?. Ponizej zamieszczam zdjecia jak to wyglada. Zastanawim sie tez czy nie przesadzic rosiczek poniewaz rosna 2 w jeden malej doniczce (sr. 4cm, wys. 4,5cm). Pozdrawiam i prosze o szybka pomoc. Edytowane 31 Marca 2008 przez PioFer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 A może mają za ciemno ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 31 Marca 2008 Autor Share Napisano 31 Marca 2008 Za ciemno? raczej watpie stoja 24h/dobe na poludniowym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Hej Po 1 za mało światła a po 2 to zauwarzyłes glon u rosiczki ? a po 3 to.... przeciesz dosy6c duzo je karmisz to jak rosiczka strawi owada to usycha i rbi miejsce na nowe młodziutkie listki A o świetle pisałem u muchołówki Pozdrawiam Kiep Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 (edytowane) Światła mają wystarczająco. Miałem identyczną sytuację. Przesadzanie nic nie pomogło, roślina padła mimo odpowiednich warunków, które jej zapewniłem. Edytowane 31 Marca 2008 przez Damianus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiep Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Ej a looknij sa zdrowe liscie ktorych jeszcze niekarmił a reszte c muszki leżą to juz wykamił i przezyły swoje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Marca 2008 Share Napisano 31 Marca 2008 Jak dla mnie to wystarczy im wymienić podłoże, bo to wygląda podejrzanie. I potem będzie dobrze. Nie wyglądają tragicznie, są jak najbardziej do odratowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 1 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Te muszki to ona sobie sama lapie. Przesadze je tak jak radzi Cephalotus. Tylko teraz pozostaje pytanie do jakiej mieszanki sam torf czy moze torf z piaskiem? jesli z piaskiem to w jakiej proporcji i o jakiej frackji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 1 Kwietnia 2008 Share Napisano 1 Kwietnia 2008 Dla rosiczek czysty, kwaśny torf ... pH~ 3,5 ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Ze starej bryly mam wycagnac same roslinki czy przesadzic z bryla do nowego podloza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Wyciąg same rośliny z tego torfu i wsadz do świeżego. M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 W tym roku tak samo się zrobiło z moją capensis. Marniała w oczach. Przesadziłam ją do zwykłej ziemi(niestety). Widze, że pomalutu dochodzi do siebie i wypuszcza już nowe listki. Jak tylko przyślą mi torf to ją przesadzam. Radze ci jak najszybciej ją przesadzić:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Delikatnie mówiąc ryzykowne ... przesadzanie rosiczki do zwykłej ziemi ogrodniczej /?/ ... Nie wiem czy na dłuższą mete będzie sie rozwijać w takiej ziemi ... Im szybciej ją przesadzisz do czystego torfu tym lepiej dla niej ... Chodz capensis to tytan i nie w takich warunkach dają sobie rade ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Wiem, że jest to ryzykowne, ale nie miałam torfu, a ona za dzień czy dwa umarłaby bo zostały jej dokładnie 3 listki. Nie miałam już nic do starcenia. Teraz odżyła i jak tylko będe miała torf to ją przesadzam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 8 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Przesadzilem je obie do nowej wiekszej doniczki. Jak bedzie dzis ladny dzien to wystawie je na balkon razem z innymi owadorzerami. Mam nadzieje ze odzyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi