Skocz do zawartości

Muchołówka - Trzeci Pęd Kwiatowy. Ileż Można!

Jackus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Moja Giant puszcza już trzeci pęd kwiatowy. Dwa poprzednie obciąłem gdy miały ok 1cm długości. Od tego czasu roślina nie puszczała nowych liści przez ok miesiąc. W tym tygodniu zauważyłem ze pojawił się zalążek nowego liścia a zanim podąża... pęd kwiatowy!. Nie chcę osłabiać rośliny, bo choć jest to giant, to jeszcze raczej za młody. Czy on już będzie tak w neiskończoność (tzn do śmierci rośliny) puszczał ten pęd?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli muchołówka puszcza tak uparcie pęd za pędem to kojarzy mi się to tylko z jednym - roślina jest w fatalnym stanie i chce rzutem na taśmę się rozmnożyć i dobić, ale przekazać swoje geny. Mam nadzieję, że się mylę, ale przypomina mi to właśnie taką sytuację u koleżanki.

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jej stan na pewno się pogorszył - straciła połowę liści. Ale w momencie gdy puszczała pierwszy pęd kwiatowy, pułapki miały ok 3cm długości i miała ich około 15. Wszystkie pięknie wybarwione na różowo, co ja piszę, prawie na czerwono w środku. Nie wiem co jej odbiło...

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej długości są liście muchołówki? Wybarwienie pułapek nie świadczy o rzeczywistej kondycji rośliny. Przydatne w takich sytuacjach jest zdjęcie. Niekiedy wiosną u zdrowych muchołówek może dojść do sytuacji, gdy po ucięciu jednego pędu roślina wypuszcza kolejne. Im wcześniej odetniemy pęd, tym większe prawdopodobieństwo że tak właśnie się stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.