Drake Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Witam, niedawno odcięłam pęd kwiatowy muchołówki i jak na razie nieżle się trzyma;)kiedy mniej więcej mogę się spodziewać młodej muchołówki?? huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Nigdy, z tego raczej nic nie bedziesz mial. Nie tak sie to robi a do tego jest mała szansa uzyskania rośliny z pędu muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 27 Maja 2008 Share Napisano 27 Maja 2008 Trzeba zakopać końce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drake Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 ok, przecięłam pęd na 2 części i końce włożyłam do ziemi, zobaczymy czy coś z tego będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Polecam poszperać trochę po forum, było już kilka tematów o tym jak przygotowywać sadzonki z pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Czy pęd kwiatowy rośnie gdy ma się dobrze, czy że ma się źle i za wszelką cenę chce rozmnożyć by przeżył gatunek? Edytowane 9 Czerwca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 I tak i tak .Rośnie gdy ma się dobrze, ale nie kiedy roślina chcę się za wszelką cenę rozmnożyć i po przekwitnięciu obumiera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Właśnie dopatrzyłam się takiego cuda... tylko nie jestem pewna czy to pęd kwiatowy, ale myślę że tak ) 1 zdjecie normalne, 2 zdjęcie rozjaśnione... Jeśli to pęd... ścinać odrazu czy poczekać aż podrośnie by potem spróbować rozmnożyć wegetatywnie(?)... Edytowane 9 Czerwca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Tak, to pod młodym liściem to pęd kwiatowy, możesz poczekać aż podrośnie do ok 3cm i wtedy ściąć, jeżeli chcesz próbować ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Jeżeli nie chcesz mieć kwiatów, to można poczekać aż podrośnie jeszcze 1-2cm. Wówczas po ścięciu polecam nacięcie podłużne pędu i umieszczenie go w rozwodnionym torfie na słońcu, sadzonki szybko się pojawią i będzie ich kilka/cm długości pędu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Szybko czyli jak długo? Miesiąc? Zakładając, że będzie na południowym parapecie w temperaturze pokojowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Nie wiadomo ile. Ja tak zrobiłem ale pęd zgnił i sadzonek nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Nie ma 100% pewności że się powiedzie... Ja włożyłam do torfu 2 liście, i jeden mi zczerniał... zobaczymy jak będzie z drugim liściem. Ale się nie poddaje i będe próbować do skutku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi