Dorian Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Mam problem z moja Drosera Madagascariensis. Jeszcze wczoraj miała nowo zawiązujace sie listki. Dzisiaj rano patrze a one uschnęły zmarniały. Całą noc były dosiwtlane z ok 15cm. Co mogło jej sie stać?? Reszta rośłin jest w porządku:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Nie uważasz ze 15 cm to troche blisko ... Czym doświetlasz ... Wg. mnie to poparzenie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Doświetlam Philipsem Aquarellem 18W, więc moc jest mała. To z ilu cm mam je doświetlac. A czy taka poparzona rosiczka przezyje?? Naszczescie sie innym nic nie stalo:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Wydaje mi sie ze 15 cm to troche za duzo ... Nawet na swietlówke ... Na dodatek świeciłeś całą noc ... Nie powiem Ci jaka powinna byc odległość rośliny od świetlówki, ale raczej powinno byc to trochę wiecej nic 15 cm ... Roślina powinna przeżyć ... Chyba ze poparzyłeś stożek wzrostu to chwile bedzie sie regenerować ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 A zmieniałeś cos innego niz tylko światło? Mi ostatnio ped kwiatowy muchołówki wrósł aż pod odbłysnik i nawet to mu nie zaszkodziło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Nie nic nie zmienialem. Poprostu nagle nowe listki poprostu oklapły:( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Skoro nic nie zmieniałes to chyba nic innego by jej nie zaszkodziło jak bliskość świetlówki ... Wiem ze te lapmy emituja bardzo mało ciepła, ale skoro stała całą noc 15 cm pod lampą to chyba jedyny powód uszkodzenia rośliny ... Nic innego do głowy mi nie przychodzi ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Wszystkie inne są OK. Tej Madagascariensis odciąłem popsute liscie. Świetlówke podniosłem na 20cm. Teraz mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 wysokosc od swiatla na pewno nie zawinila u mnie sa 10cm od 36w ... moze bardziej zmiana nagle wilgotnosci (dluzszy dzien) a moze po prostu jakas plesn. Zdjecie by troche pomogło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 13 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Oto zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi