Skocz do zawartości

Drosera Madagascariensis

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moja Drosera Madagascariensis. Jeszcze wczoraj miała nowo zawiązujace sie listki. Dzisiaj rano patrze a one uschnęły zmarniały. Całą noc były dosiwtlane z ok 15cm. Co mogło jej sie stać?? Reszta rośłin jest w porządku:)

Odnośnik do odpowiedzi

Doświetlam Philipsem Aquarellem 18W, więc moc jest mała. To z ilu cm mam je doświetlac. A czy taka poparzona rosiczka przezyje??

Naszczescie sie innym nic nie stalo:)

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze 15 cm to troche za duzo ... Nawet na swietlówke ...

Na dodatek świeciłeś całą noc ... Nie powiem Ci jaka powinna byc odległość rośliny od świetlówki, ale raczej powinno byc to trochę wiecej nic 15 cm ...

Roślina powinna przeżyć ... Chyba ze poparzyłeś stożek wzrostu to chwile bedzie sie regenerować ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nic nie zmieniałes to chyba nic innego by jej nie zaszkodziło jak bliskość świetlówki ...

Wiem ze te lapmy emituja bardzo mało ciepła, ale skoro stała całą noc 15 cm pod lampą to chyba jedyny powód uszkodzenia rośliny ... Nic innego do głowy mi nie przychodzi ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

wysokosc od swiatla na pewno nie zawinila u mnie sa 10cm od 36w ... moze bardziej zmiana nagle wilgotnosci (dluzszy dzien) a moze po prostu jakas plesn. Zdjecie by troche pomogło

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.