fawin Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 No teraz na 100% to ziemiorka Dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 No teraz na 100% to ziemiorka Dzieki Długość cyklu rozwojowego owadów, dł.życia itp. zależą od temperatury ( w dużym zakresie rośnie wraz z temp) więc stąd może zimą ( jak stały np. na oknie) był spokój a latem może być gorzej.... lepiej je wytęp. U mnie jeszcze wizyta ziemiórek nie zakończyła się pozytywnym efektem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 ok, spoko, to w takim razie szykuje się armageddon w doniczce :papa2: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Napiszę do tla Tych, którzy kiedyś wyszukają ten temat: larwy ziemiórek nie szkodzą roślinom dorosłym, a przede wszystkim siewkom i kiełkującemu gemmae. Tak wynika z moich wieloletnich obserwacji i doświadczenia. Nie zauważyłem żadnych widocznych efektów larw tych owadów na dorosłych roślinach z praktycznie każdego rodzaju, od rosiczek począwszy, poprzez muchołówkę na cefalotusie skończywszy. A wytępić je jak ktoś koniecznie chce można na trzy sposoby: - wytępić lepem dorosłe owary, - ręcznie usunąć larwy z powierzchni ziemii, gdzie głównie się ulokowują, - pójść do sklepu ogrodniczego gdzie jest chemia roślinna i znaleźć jakiś środek, który działa na ziemiórki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 a ja przesadziłem, bo się rozmnożyła i już nie ma ziemiórek, też nie widziałem złych efektów ich ingerencji, poza tym, że dorosłe służyły za pokarm muchołówkom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Cephalotus to dlaczego ziemiórki zeżarły mojemu weserowi korzenie? miałem ich ok 60 w doniczce i nawet ślad po korzeniach nie został, weser nie był mały (ok 5,5cm srednicy) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Moje muchołówki też poważnie ucierpiały na skutek kontaktu z lawami ziemiórek. Będę się upierał przy jednym.... TĘPIĆ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi