Skocz do zawartości

Ziemiórki-zostawić Czy Nie?

fawin

Rekomendowane odpowiedzi

No teraz na 100% to ziemiorka

Dzieki

Długość cyklu rozwojowego owadów, dł.życia itp. zależą od temperatury ( w dużym zakresie rośnie wraz z temp) więc stąd może zimą ( jak stały np. na oknie) był spokój a latem może być gorzej.... lepiej je wytęp.

U mnie jeszcze wizyta ziemiórek nie zakończyła się pozytywnym efektem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Napiszę do tla Tych, którzy kiedyś wyszukają ten temat: larwy ziemiórek nie szkodzą roślinom dorosłym, a przede wszystkim siewkom i kiełkującemu gemmae. Tak wynika z moich wieloletnich obserwacji i doświadczenia. Nie zauważyłem żadnych widocznych efektów larw tych owadów na dorosłych roślinach z praktycznie każdego rodzaju, od rosiczek począwszy, poprzez muchołówkę na cefalotusie skończywszy.

A wytępić je jak ktoś koniecznie chce można na trzy sposoby:

- wytępić lepem dorosłe owary,

- ręcznie usunąć larwy z powierzchni ziemii, gdzie głównie się ulokowują,

- pójść do sklepu ogrodniczego gdzie jest chemia roślinna i znaleźć jakiś środek, który działa na ziemiórki.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus to dlaczego ziemiórki zeżarły mojemu weserowi korzenie? miałem ich ok 60 w doniczce i nawet ślad po korzeniach nie został, weser nie był mały (ok 5,5cm srednicy)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.