HUNTER209 Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Takie zabiegi czyniłem ze swoja D. madagascariensis. Odcinałem w miejscu gdzie kończyła się "stara" część rośliny. Do torfu wsadziłem górę, czyli stożek wzrostu. Po niedługim czasie roślina się ukorzeniła. Wg mnie twój capensis jest jeszcze za młody na odmładzanie Heh no ciekawe a dolna część korzenia można wykorzystać do klonowania wystarczy położyć na mokry torf i wyrosną młode rośliny Czyli już wiem jak będę robił z rosiczkami faktycznie, ten capensis, który jest na zdjęci jest jeszcze mały, ale mam o wiele większą roślinę, z której już 3 raz wyrasta kwiatostan. A tak dla pewności... stara roślina jest poniżej narysowanej lini? Zostawić tylko tą zieloną część? Boje się, że mój capensis zwiędnie :/ trochę to dla mnie dziwne, że roślina będzie jakiś czas bez korzenia :/ Jak będzie się odzywaiać? W tym czasie można karmić ją owadami, czy raczej zostawić w spokoju? PS: Oczywiście zdjęcie to tylko przykład pokazany na roślinie którą już znacie zabieg będę przeprowadzał na innej dużo większej i starszej roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Nie kombinuj tylko zrób jak Ci mówiono ... Podperzyj ją i tyle ... Zrobisz coś źle, zwiędnie i bedziesz płakał ... Te rosliny nie pobierają pokarmu przez korzenie ... Korzenie służą im jedynie do utrzymywania sie w podłozu ... Pokarm czerpią z owadów i pobierają go liśćmi ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 M-M2-on chyba raczej wie, ze rosiczki jedzą liśćmi, ale z mojego punktu widzenia to chodzi o to, czy roślina bez korzeni będzie na tyle...mądra, żeby owinąć owada... Bo więm , że jak np liść muchołówki się oderwie od korzonka/bulwy, to on już się nie zamyka, więc może tak sammo jest z rosiczką? Ale radze nie kombinować, bo jak mówi M-M2-może się nie udać i będzie po rosiczce, no chyba że jedna rosiczka to dla ciebie żadna różnica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Jak zwiędnie płakał nie będę. Oprócz tej mam jeszcze 7 dużych i 40 małych, dotego około 300-400 siewek. Więc płakać nie będę. A pytam z ciekawości. Ta na zdjęciu już ma zrobione solidne podpórki z plastikowych patyczków, nawet wicher jej nie przekrzywi Więc jak? Dobrze zaznaczyłem oddzieliłem starą od nowej roślinę? M-M2 nie wiesz, to nie odpowiadaj a takie komentarze "będziesz płakał" zostaw dla siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 lepiej zostaw kawałek starej rośliny. tylko lepiej nie rób tego jak roślina ma pędy kwiatowe, bo mówiłeś, że ma 3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) nie nie... chodziło mi raczej, że miała już 3, czyli jest dość stara. I tak muszę jeszcze sporo poczekać. Dopiero co tydzień temu ją przesadziłem, więc poczekam jakieś 2 miesiące, aż znów będzie sporo wystawać poza torf. Gryzon dzięki za pomoc. Damianus powiedz jeszcze ile trwało takie ukorzenianie się rośliny? Średnio ile tygodni? Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez HUNTER209 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 zależy od warunków...od 2tyg 2miesięcy, albo dłużej...hyba że masz super warunki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 No proszę Dzięki wszystkim za odpowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi