Serbia Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Prośba jak w temacie. Roślina wygląda tak: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/040.jpg Kupiłem ją ok. miesiąc temu, była w stanie spoczynku i wyglądała w sumie dokładnie tak jak teraz. I to mnie właśnie niepokoi - nie budzi się. Wszystkie moje rośliny już się wybudziły, a darlingtonia nie. Czy to normalne? W sumie nie było ostatnimi czasy zbyt dużo słońca, ale jednak dzień coraz dłuższy. Roślina stoi na południowym parapecie, z uwagi na fakt, że jeszcze śpi nie podlewam jej zbyt często, ale podłoże jest stale wilgotne. Podlewam oczywiście wodą schłodzoną, z lodówki. Zastanawiam się ponadto czy jej nie przesadzić - bo nie wiem w jakim podłożu siedzi, a wolałbym żeby była w takim podłożu, jakie ja jej wsypię (rozumiem że dla darlingtonii podłoże dla kapturnic - torf wymieszany z drobnoziarnistym piaskiem - jest ok?). Czy mogę przesadzić roślinę, znajdującą się w stanie spoczynku? Poniżej fotki podłoża: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/041.jpg http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/042.jpg Czy to zielone, co tam wyrasta, to mech, czy pleśń? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Moje się już wybudziły i ładnie rosną. Pamiętaj ,że darlingtonia jest spokrewniona z sarraceniami więc warunki hodowli są podobne. Ja osobiście nie podlewam zimną wodą bo nie ma to większego sensu. A co do podłoża to miesznka: torf2 częśći, piasek gruboziarnisty 1 ,a na wierzch mozesz położyć sphagnum nie rozdrobnione najlepiej żywe. Widziałeś kiedyś zieloną pleśń?;-) Widze tam glony i mech. Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Serbia, stan rośliny jest taki jak jej stożek wzrostu. Liście może mieć cudowne, ale jak stożek wzrostu wygląda tragicznie, to roślina jest w tragicznym stanie. Bo co z tego, że ma cudne liście, jak na następne będziesz czekać miesiąc, bo młode listki zostały uszkodzone. Patrząc po Twoich zdjęciach widzę wyraźnie, że młode listki są uschnięte, bodajże, 2 dostrzegam. Zanim się doczekasz następnego minie minimum miesiąc. Więc jak przez ten miesiąc nie będzie miała super kondycji, to możesz się spodziewać, że długo nie pożyje. Także patrz jak się będzie zmieniać stan stożków wzrostu. Ja jak kupuję rośliny gdzieś nie patrzę na aktualne liście jakie są! Tylko na te, jakie się dopiero pojawią. A u Ciebie wyglądają strasznie. Roślina duża, ale stan jej jest marny. Radzę Ci się za nią porządnie wziąć. To nie jest łatwa roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Co do stanu: Roślina wygląda.......bez komentarza :/ Jeśli chodzi o warunki, to nie wiem, po co tak mieszać? Moja darlingtonia rośnie w terrarium, ma zwyczajny kwaśny torf (ph 3,5-5), na torfie troche spagnhum (czy jak to się pisze) i temperature 20-30*C. Podlewam ją (tak jak inne roślinki) zwykłą zimną kranówką (chociaż w W-wie podobno kranówa jest super brudna i trzeba używać destylki) i wylewam wode z podstawki. Moja roślinka szybko rośnie i ładnie wygląda, a światło ma tylko słoneczne (dodam, że jest na południowo-zachodnim parapecie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 wszystkie rośliny powinno się podlewać wodą czystą, ja podlewam przegotowaną ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 wszystkie rośliny powinno się podlewać wodą czystą, ja podlewam przegotowaną ;p No tak, ale w Rzeszowie podobno jest najczystsza woda (w porównaniu do innych miast, rzecz jasna). Ja na początku też się bawiłam w podlewanie destylką, ale teraz... no cóż jakoś żyją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi