andrejant Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Mam od niedawna mucholowki, niektore liscie 2 z nich zolkna a po pewnym czasie robia sie an nicg czarne plamy na brzegach, co to moze oznaczac?? :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 może by tak zdjęcie? muchołówka może np mieć stare listki i usychają jej.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Liście po pewnym czasie usychają, to całkowicie normalne. W takich przypadkach zawsze nalezy najpierw opisać warunki w jakich trzyma się roślinę, przydatne tez jest zdjęcie. Teraz trudno cokolwiek powiedzieć. Opisz w jaki sposób ją podlewasz i jakie mają światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Bez zdjęcia i dokładnego opisu można się tylko domyślić. Może to być choroba, albo zwyczajna starość....nikt nie jest wszystkowiedzący Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrejant Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Załączam zdjęcie(przepraszam , że są trochę niwyraźne ). Muchołówki mam od tygodnia i zamówiłem je na nepenti. Jedna z nich już odkąd do mnie przyjechała miała takie czarne plamki an brzegach liści, natomiast niedawno zauważyłem takie sam u innej. Podlewam muchołówki wodą destylowaną do spodka, aby podsiąkały od spodu. stoją na przeciwko dużego okna balkonowego więc mają świtało, a ponadto jak jest ciepło i słonecznie wystawiam je na balkon. Dodam jeszcze ze każda z nich ma pęd kwiatowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Pęd utnij- osłabia roślinę Jak często podlewasz?? Może jest przelana (taką samą sytuacje miałem z red dragonem jak go przelałem) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Na tych liściach wygląda mi to na oparzenia, nic groźnego. Zapewnij im dobre warunki i dojdą do siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrejant Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Pęd muszę zostawić ponieważ jest mi on potrzebny do pracy badawczej:) A te sczerniałe liście odciąć? Czyli mam mniej podlewać i wszystko powinno być ok?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrejant Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2008 podlewam jak widzę , że mają już sucho an spodku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 nie uważam żeby roślina była przelana, zapewnij im dużo światła a liście obetnij wtedy gdy całkiem sczernieją. Co do podlewania - wszystko jest opisane w wiki i w FAQ (chyba:D) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrejant Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 A czy możliwe , że gnije bulwa i przez to tak się dzieje z liśćmi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Nie sądzę. Jeżeli roślina puszcza nowe liście to bulwa jest OK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi