sacik Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) witam kupiłem nasionka d.burmani i może to będzie głupie pytanie ale czy te nasionka jak będe wsadzał do donicy to mam je siac w różnych odstępach czy poprostu wrzucic i niech sie dzieje ?? i kiedyś czytałem że jak sie sieje nasionka rosiczki to trzeba okryc folią i gdy już zaczną wychodzic młode rośliny to należy lekko odchylac tą folie bo młode podobno nie lubią przeciągów i jak już będą odpowiednio duże to sie zdejmuje tą folie ?? Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez sacik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Nasiona rosiczek są za drobne by się bawić w sadzenie ich w odstępach. Moim zdaniem folia jest zbędna, aczkolwiek niektórzy uważają że w podwyższonej wilgotnosci jest większy % kiełkowalności itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Mozna okrywać, ale nie ryzykowałbym ... Moze szybko pojawić sie pleśń, która poźniej jest trudna do usunięcia ... Postaw na ciepłym i słonecznym parapecie i niech rosną ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Mozna okrywać, ale nie ryzykowałbym ... Moze szybko pojawić sie pleśń, która poźniej jest trudna do usunięcia ... Postaw na ciepłym i słonecznym parapecie i niech rosną ... ,a jeśli zapobiegawczo spryskasz topsinem lub inną chemią żeby pleśni nie było to wtedy nasiona mogą nie wykiełkować Ja folii nie polecam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) acha dzięki za odpowiedzi Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez sacik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 20 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2008 a jaki jest mniejwięcej procent wykiełkowania z nasion u d.burmani bo u capensisów to podobno 80-90 % Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 To wszystko zależy, nawet u capensis może być 10% kiełkowalności jeśli nasiona ileś lat leżały w szufladzie. Jeśli są świeże % kiełkowalności powinien być wysoki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi