Gość beduiniec Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Mam pewien problem otoz nie wiem co mam robic po niezbyt udanej dla mojej ventraty zimie. Dzbanecznik stal na parapecie i przy mocniejszych podmuchach wiatru nekalo go zimno i na dodatek mial zbyt malo swiatla. Przestal dzbankowac a tak dokladnie w ogole przestal rosnac (przed zima pial sie dosyc szybko) a dzbanki ktore mial pousychaly do polowy. Z podloza o dziwo niedawno wylonily sie dwa male dzidziusie - liscie maja teraz po ok 3-4cm. I teraz nie wiem co robic z roslina macierzysta czy sciac czy pozostawic taka zakale (moze znowu zacznie rosnac???) i czy przesadzac mlode roslinki czy tez zostawic je jeszcze w dotychczasowej doniczce. Poradzcie cos bo to moja pierwsza zima z tym egzotykiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafikig Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Hej, jeżeli stożek wzrostu jest nie uschnięty to ok będzie dobrze teraz musisz mu zapewnić optymalne warunki sporo rozproszonego światła duża wilgotność i na pewno zacznie na nowo rosnąć i wypuszczać nowe dzbanki. Dzbaneczniki z reguły nie lubią zmiennych warunków a reagują na nie czasami drastycznie. A co do młodych odrostów to możesz je zostawić jeszcze z roślina matczyną niech trochę podrosną, a później to już jak będziesz uważał albo rozdzielić i mieć je w różnych doniczkach albo zostawić i mieć jedną taką napakowaną doniczkę. Szkoły są różne. Ja jednak jestem za rozdzieleniem, ale to dopiero jak jeszcze podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 Hej, jeżeli stożek wzrostu jest nie uschnięty to ok będzie dobrze Jak nie ma stożka wzrostu ,ale roślinka jest mniej więcej zdrowa to wypuści stożki wzrostu przy liskach . Młode odrosty zostaw sobie przynajmniej przez jakiś czas przy roślinie matecznej wtedy szybciej wyrosną i w razie podziału rośliny lepiej się przyjmą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Mój dzbanek też źle zniósł zimę i do tego aklimatyzacja . Tyle, że u mnie zamiast przestać rosnąć wybujał. Chciałem go przyciąć ale zastanawiam się czy to go dodatkowo nie osłabi. Czy z tego rozwiną się dzbanki? Czy lepiej poczekać aż się rozwiną jeżeli w ogóle czy od razu ciapnąć a one rozwiną się jakby już na tej sadzonce? Mam nadzieje, że zrozumiecie moją skomplikowaną składnie. :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Wydaje mi się, że z zalążka na drugim zdjęciu rozwija się powoli dzbanek. Pierwszy jest na pewno zywy, więc też ma szansę przekształcić się w dzbanek. Możesz go przyciąć ale wtedy dodatkowo się będzie jakiś czas aklimatyzował, jeśli ciapniesz to z tych zalążków na pewno się nic nie rozwinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 W pelni popieram Szamanke. Mysle ze mlode powinny jeszcze poczekac z oddzielaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Stozek wzrostu zyje i trzyma sie dobrze a co mam zrobic z dzbankami - uciac czy zostawic dla uroku??? Mam takie same pedy co Morlok ale u mnie one tak wisisza od jesieni i przez zime ani drgnely. Obciac je czy beda sie rozwijaly??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Nie widze sensu w obcinaniu zalążków, chyba że wam przeszkadzają bo się plączą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Minęło troche czasu i z zalążków rozwijają się dzbanki (nareszcie) Myślę, że pomogła większa wilgotność, doświetlanie i więcej słonka. A na tym zdjęciu ukorzeniam N. hookeriane :: Tylko coś nie zabardzo mi idzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość beduiniec Napisano 8 Maja 2008 Share Napisano 8 Maja 2008 A co z dzbankami ktore sa do polowy uschniete??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 Mozesz obciąć jak ci przeszkadzają, aczkolwiek jak jest w srodku jeszcze płyn to może coś strawią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi